• 1
 ≫ 

Važan dan za privredu Srbije, Grenel i prvi čovek DFC poručili: Držite nas za reč

 ≫ 

"Imamo priliku za investicije i razvoj privatnog sektora i nova radna mesta, i u Srbiji i na Kosovu i u regionu"

  • 1
SAD AMBASADA PRIVREDNICI UČESNICI SASTANKA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Ambasadi SAD u Beogradu danas su zvanično počeli sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC.

U prvim izjavama za medije, Adam Boler, prvi čovek DFC, rekao je da je vreme za nova radna mesta, investicije i nije ovo "situacija u kojoj jedna zemlja dobija, druga gubi".

- Ovaj region će da raste i nastavi da se razvija - rekao je on i dodao da sada imamo priliku za investicije i razvoj privatnog sektora i nova radna mesta, i u Srbiji i na tzv. Kosovu i u regionu.

Boler je istakao da je pitao privatni sektor šta im je važno.

Istorijski sporazum

 

Grenel je na pitanje o investicijama rekao:

- Volim skepticizam, ali Amerika je nestrpljiva, Trampova administracija je nestrpljiva, držite nas za reč - rekao je on, i dodao da će se vrlo brzo otvoriti visoka plaćena radna mesta u energetici, tehnologiji, infrastrukturi.

Predsednik PKS, Marko Čadež, izjavio je danas da je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje. Čadež ističe da su imali vrlo plodne razgovore u prethodnih šest meseci, te da postoje brojne mogućnosti i u Srbji i na tzv. Kosovu

Kako je ranije najavljeno, tema sastanka je realizacija projekata u oblasti energetike, prerađivačke industrije, ekologije i podrške malom biznisu, koje će delom finansirati DFC, a koji su dogovoreni sporazumom u Vašingtonu.

Pored Grenela, sastanku prisustvuju izvršni direktor DFC Adam Boler, ambašador SAD u Srbiji Entoni Godfri, predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići, kao i predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

Glavni povod za posetu američkih partnera i zvaničnika Beogradu je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će projekti biti realizovani.

Američka delegacija sastaće se kasnije danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija, gde će predstavnici dveju delegacija potpisati Zajedničku izjavu.

Sastanci o realizaciji projekata koje će finansirati DFC biće nastavljeni sutra sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

15 projekata pred DFC-om

 

Privredna komora Srbije (PKS) predstaviće američkoj delegaciji više od 15 projekata u oblasti energetike, prerađivačke industrije, ekologije, kao i podršci malom biznisu, izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i analitiku PKS Bojan Stanić.

Stanić navodi da će ta finansijska institucija podržati i ekološke infrastrukturne projekte, jer su, kaže, oni jako nerazvijeni u Srbiji, a tiču se projekata za tretman otpadnih voda, opasnog otpada...

Ističe da je pitanje ekologije jedan od glavnih ciljeva Srbije kako bi postala članica EU.

DFC će, naglašava Stanić, podržati i naše preduzetnike, mali biznis, ali i početnike u poslovanju, takozvane startap kompanije, jer svi oni, dodaje, imaju ograničen pristup izvorima finansiranja u Srbiji.

Stanić kaže da će DFC svoje projekte usmeriti na regionalno povezivanje i da iz tog razloga i osnivaju regionalnu kancelariju u Beogradu.

Očekuje da će danas nakon sastanaka i izjava za medije biti konkretnih informacija o načinu formiranja te kancelarije, a pre toga će, dodaje, biti formirani zajednički ekspertski timovi koji će prolaziti kroz projekte i dogovorili koji su prioritetniji.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    22. septembar 2020 | 13:39

    Svasta je jos njima Grenel rekao, a jedna od poruka, koju ne prenosite, jeste "i mi vas drzimo za rec"!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>