• 18

Gde su u Srbiji najveće, a gde najmanje plate? Negde prednjči novčanik, ali izvoz nije jača strana

U regionima Južne i Istočne Srbije, stopa nezaposlenosti je iznosila 11 odsto

  • 18
Rad od kuće, novac, dinari

Foto:: Shutterstock, A. Nalbantjan

U Beogradu su najveće zarade u Srbiji i prosečna iznosi 124 odsto republičkog proseka, pokazuje analiza o regionalnoj ekonomskoj asimetričnosti iz publikacije Trendovi drugi kvartal 2020. Republičkog zavoda za statistiku.

Glavni grad ima i najveću stopu zaposlenosti, za 7 odsto iznad proseka Srbije, ali ne prednjači u odnosu na ostale delove Srbije kada je reč o izvozu. U publikaciji se ocenjuje da je neujednačen ekonomski rast u Srbiji poslednjih decenija doprineo produbljivanju već postojećih teritorijalnih nejednakosti.

Kada je o zaradama reč, nivo razvijenosti regiona, meren prosečnim neto platama, kreće se u razmeri 1,5 :1, pri čemu su najviše zarade zabeležene u Beogradu, a najniže u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Tako je prosečna neto plata u prvih šest meseci ove godine u Beogradskom regionu iznosila 73.277 dinara, 124 odsto republičkog proseka koji je iznosio 59.222 dinara.

Prosek u Vojvodini je bio 95 odsto republičkog proseka i iznosio je 56.285 dinara. Zaposleni u regionima Južne i Istočne Srbije, kao i Šumadije i Zapadne Srbije, primali su oko 87 odsto republičkog proseka.

Stopa nezaposlenosti u Beogradu, u prvoj polovini ove godine, bila je najniža i iznosila je 6,6 odsto ili 22 odsto ispod republičkog proseka. Istovremeno, u regionima Južne i Istočne Srbije, stopa nezaposlenosti je iznosila 11 odsto, za 29 odsto iznad proseka Srbije, koji je iznosi 8,5 odsto.

Beograd prednjači i mereno stopom zaposlenosti, koja u glavnom gradu iznosi 51,7 odsto, što je za sedam odsto iznad proseka Srbije. U regionu Južne i Istočne Srbije zabeležena je najniža stopa - 45,2 odsto ili 6,9 odsto ispod republičkog proseka.

Za razliku od drugih pokazatelja, Beograd nema primat u ukupnom izvozu Srbije, gde učestvuje sa 26 odsto, što se objašnjava time da u beogradskoj ekonomiji preovladavaju uslužne delatnosti, koje se većinom plasiraju na domaćem, a ne na međunarodnom tržištu.

U izvozu prednjači Vojvodina sa učešćem od 35,9 odsto, zatim slede Šumadija i Zapadna Srbija (21,4 odsto) i Južna i Istočna Srbija, sa 17 odsto.

Video: Sastanak državnog vrha Srbije i delegacije SAD

(Telegraf Biznis

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    22. septembar 2020 | 22:58

    Plate su nam jako mizerne u celoj zemlji i sta god covek da upise i zavrsi tesko da dobije posao u struci.Ovde nema leba...

  • Sta?

    22. septembar 2020 | 22:58

    60.000 ?? Ja radim za 35.000. I vecina koje znam radi za slican novac. Tih 60.000 postoji, kao i korona sto postoji. Ocigledno znam pogresne ljude. Niko nema te pare i niko nema koronu. U mom svetu.

  • Mića

    22. septembar 2020 | 23:34

    Mnoga Ministarstva Vlade Srbije treba izmestiti iz gl.grada.Min.Poljoprivrede u Novi Sad.Ministarstvo Vojske u Niš,itd.itd.Smanjiti birokratiju ukupno pa i u BG ,tj.raspodeliti po celu Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>