• 3

Ako imate salaš, vilu ili nešto što izdajete, čeka vas drakonska kazna ako ne prijavite

U slučaju da ugostitelji, koji su ispunili svoju zakonsku obavezu, ne budu uneti u CIS i ne budu u mogućnosti da vode evidenciju korisnika usluga preko tog sistema, usled propusta jedinice lokalne samouprave, svu odgovornost će snositi odgovorno lice JLS

 • 3
Debela osoba. apartman na moru

Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima da u najkraćem mogućem roku ispune zakonsku obavezu, te da se evidentiraju u jedinice lokalne samouprave (JLS).

Ova zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskim objektima poput hostela, prenoćišta, konačišta, hotela, banja, konaka, etno kuća, salaša, vilakampova, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Takođe, ista obaveza odnosi se i na druge u nekategorisanom ugostiteljskom objektu za smeštaj nautičkog turizma, u nekategorisanom objektu za smeštaj lovnog turizma, vrste lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba.

Od 1. oktobra, početkom primene pravilnika kojim se uređuje oblast centralnog informacionog sistema (eTurista), ugostititelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste, isključivo preko CIS-a.

Kako upozoravaju iz Ministarstva, neispunjenjem pomenutih obaveza ugostitelji čine prekršaj iz Zakona o ugostiteljstvu i strancima, o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje navedenih obaveza. Odgovornom licu odnosno jedinici lokalne samouprave preti kazna od 50. 000 do 100. 000 dinara.

 

Video: Grčki turizam na kolenima: Nikada gore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Necu

  22. septembar 2020 | 19:35

  Da prijavim. Neka paraziti rade nesto da zarade dinar...

  19
  0

  Podelite komentar

 • Srb

  22. septembar 2020 | 23:26

  Ovo vazi samo za postene i legalne privrednike.. ove sto to rade na crno niko nikad nece sankcionisati... Isto vazi za sve grane peivrede u srbiji.

  8
  0

  Podelite komentar

 • Mož'gi

  22. septembar 2020 | 21:47

  Ma sve će gi ufatiš!Koji ste vi na ovu vilu?Mi dođomo kod bata Rašu u gosima a bata sad nej kod kućama al će se vrne,da gi vikam?Pali inspektuore!

  4
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>