• 1

Svetska ekonomija više ne može da nosi svoje dugove: "Voda iz kante se preliva"

Globalni BDP je otprilike 100 biliona dolara, a iznos imovine koju kupuju vodeće centralne banke širom sveta sada se približava toj cifri i verovatno će je premašiti, smatra Maks Kajzer

  • 1
Ekonomska kriza u svetu Foto: Shutterstock

SAD se oporavljaju od korona krize, ali prilično sporo. Analitičar Maks Kajzer je već govorio kako Amerika zbog rastućeg javnog duga postaje "banana republika", a on je za godinu dana porastao za 4,2 biliona dolara na ukupno 26,7 bilion dolara. 

- Globalni BDP je otprilike 100 biliona dolara, a iznos imovine koju kupuju vodeće centralne banke širom sveta sada se približava toj cifri i verovatno će je premašiti - kaže Kajzer, i dodaje: "To je kao da sipate vodu u kantu, i ona se puni, a u nekom trenutku, stiže do vrha, počinje da se izliva".

Prema njegovim rečima, svetska ekonomija ne može više da "nosi dugove", došlo je do zasićenja.

- Sada će svaki dolar koji štampaju centralne banke ići direktno u inflaciju preko kretanja indeksa potrošačkih cena, i to će izazvati neverovatne socijalne nemire, posebno u zemljama kao što su Sjedinjene Države - zaključuje on.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    23. septembar 2020 | 10:44

    Nema on pojma o ekonomiji i novinar nije mogao naći boljeg ekonomistu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>