• 5

Država je slomljena, a ovo je jedini način da se sačuva dolar. Ako to uopšte žele

Sjedinjene Države su slomljene, a Fed to zna. I pored toga, nastavlja da duva balon, poručuje ekonomista

  • 5
Dolar, plakat, ekonomija

Foto: Tanjug/AP

Američke federalne rezerve na kraju će morati da dozvole rast kamatnih stopa ukoliko ne žele da dolar postane bezvredan, kaže broker i poznati ekonomista Piter Šif.

Pema njegovim rečima, jedan od najzabavnijih komentara predsedavajućeg Federalnih rezervi tokom prošlonedeljne konferencije nakon sastanka bio je da bi Fed mogao da se bori protiv niske inflacije jer bi to moglo dovesti do preniskih kamatnih stopa.

- On želi niske kamatne stope. Već su na nuli. Cilj Fed-a su niske kamatne stope. Pa, kako Fed može da kaže da je niska inflacija problem ako su jedini problem koji imamo zbog niske inflacije niske kamatne stope kada misli da je to rešenje za svaki problem? - pita se Šif.

Šif je istakao da u ekonomiji nesumnjivo postoje mehur i da "Fed zna da postoji mehur, jer svaki put kada iz njega počne da izlazi vazduh, on će tamo duvati više. Mislim da su sve njegove politike namerno osmišljene da održe taj balon" - izričit je on.

Ekonomista je dodao da je ironija u tome da "sve što Fed radi kako bi naduvao te balone utiče na stvarni ekonomski rast. Fed je najveći neprijatelj legitimnog ekonomskog rasta, jer je toliko fiksiran da održi te mehuriće imovine da sada poriče da postoje".

Prema njegovim rečima, nije potrebna veća potrošnja infrastrukture.

- To sebi ne možemo da priuštimo, slomili smo se. Ne želimo da vlada stvara novac i troši ga. Želimo da vlada prestane da troši kako bi mogla da oslobodi te resurse privatnom sektoru tamo gde su potrebni. Sve što vlada radi, svi ovi programi državne potrošnje, čine ekonomiju slabijom, a ne jačom - zaključuje poznati ekonomista.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    23. septembar 2020 | 11:23

    Ode SAD u bankrot kako je krenulo od takve sile.

  • Đorđe

    23. septembar 2020 | 16:13

    Eto, čim su oni otvorili kod nas kancelariju oni su propali. Sad mi treba da ih vadimo iz bule. 😁

  • Драган

    23. septembar 2020 | 12:35

    Да ли је паметно што Србија успоставља такве односе са земљом која иде у банкроство ???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>