• 0
 ≫ 

Šta Srbije može da izvuče iz Grenelovog "držite me za reč"?

 ≫ 

Kancelariju DFC u Beogradu vodiće Džon Jovanović, koji ima srpsko poreklo. Čadež je naveo da je Jovanović povezan je sa svetskim biznisom, sa ljudima iz vrha miltinacionalnih kompanija

  • 0
DFC SAD AMBASADA Berat Rukici, Marko Čadež

Marko Čadež (desno) i Ričard Grenel / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, kaže da je otvaranje kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu dobra prilika, da Srbija treba da je iskoristi i napravi dobar posao.

On kaže da je izvršni direktor DFC, Adam Boler, uspeo da dovede juče na sastanak u Beogradu još šest najvažnijih finansijskih agencija koje rade u okviru finansijskog sistema. Čadež je, takođe, naveo da administracija Donalda Trampa ima više veze sa realnim sektorom i privredom od svih prethodnih, da se sporazum iz Vašingtona već sprovodi.

- Ova administracija je stavila ekonomiju u prvi plan. Ričard Grenel je juče više puta ponovio ''držite nas za reč, gledajte šta radimo, ocenite nas''. Sa druge strane, mi treba ovo da iskoristimo da napravimo dobar posao od ovoga - kaže on i dalje navodi da ga je zvalo dosta privrednika sa tzv. Kosova, koji su imali samo reči hvale.

Napominje da sporazum u Vašingtonu jeste okvir koji obavezuje političare da se realizuju konkretni projekti.

Marko Đurić, DFC sastanak

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Teško je reći nešto protiv ovoga. Ako vam neko kaže imamo milijardu evra koje želimo da upampamo u privredni sistem u Beogradu i Prištini, želimo da uložimo u infrastrukturu, bržu izgradnja nastavka auto-puta Beograd-Niš, pruga Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač - ističe Čadež.

Rekao je i da je DFC u poslu uglavnom okrenut privatnom sektoru, te da je juče bilo razgovora o fabrici stakla koja je neophodna Srbiji, o projektima koji se odnose na proizvodnju hrane. Kako kaže, postoje ljudi koji će skeptično gledati na dolazak DFC, a iznenađenje je što su uspeli da organizuju otvaranje kancelarije DFC ubrzo nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

- Kancelarija DFC u Beogradu je jedina u Evropi. Imaju kancelarije u Aziji, Africi... - naglasio je Čadež. Kancelariju DFC u Beogradu vodiće Džon Jovanović, koji ima srpsko poreklo. Čadež je naveo da je Jovanović povezan je sa svetskim biznisom, sa ljudima iz vrha miltinacionalnih kompanija.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>