• 0

Pad BDP-a Crne Gore, treći najdublji u Evropi

Veći pad BDP-a od Crne Gore su, dodaje se, u periodu od aprila do juna imale samo dve zemlje, Španija sa 22,1 odsto i Velika Britanija sa 22,8 odsto

  • 0
Crna GORA BUDVA TURISTI, turizam, panorama grada, more, letovanje plaža odmor

Crna Gora / Foto: Tanjug/Newmediateam

Crna Gora se suočila sa istorijskim padom bruto domaćeg proizvoda od 20,2 odsto, što je treći najdublji pad neke ekonomije u Evropi.

Vrednost ostvarenog BDP-a, naime, u drugom kvartalu ove godine iznosila je 900,5 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine bila 1,15 milijardi, što je pad od 20,2 odsto, kako je danas saopštila crnogorska Uprava za statistiku, Monstat.

Procena sad već odlazeće vlade Duška Markovića bila je da će BDP u ovoj godini pasti za 6,8 odsto, a sada je izvesno da će pad biti daleko veći. Prosečan pad ekonomija u zemljama Evropske unije iznosio je 14 odsto.

Veći pad BDP-a od Crne Gore su, dodaje se, u periodu od aprila do juna imale samo dve zemlje, Španija sa 22,1 odsto i Velika Britanija sa 22,8 odsto.

Dalje se navodi i da je, poređenja radi, Srbija imala pad od 6,4 odsto, Severna Makedonija 12,7 odsto, Slovenija 13 odsto i Hrvatska 15,1 odsto. Pad crnogorske ekonomije je, međutim, "rekordan".

Video: Opšta bežanija: Od rane zore velike kolone automobila na Jabuci

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>