• 0

Javite se do kraja oktobra: Podrška opštinama i gradovima za bolje upravljanje

Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave, bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost

  • 0
Novac, evri, budžet

Foto: Shutterstock

Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji II (RELOF2), koji podržava Vlada Švajcarske, uputio je javni poziv lokalnim samoupravama u Srbiji za novi krug stručne podrške u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije u opštinskim i gradskim upavama.

Kako je saopšteno, opštine i gradovi kojima je potrebna stručna i tehnička podrška mogu da se do 30. oktobra prijave na konkurs projekta RELOF2.

Napominju da je uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije zakonska obaveza javnog sektora Srbije i ujedno preduslov za zatvaranje poglavlja 32 pri pristupanju u EU.

Uspostavljanje ovih mehanizama je deo reforme javnih finansija u okviru sveukupne reforme javne uprave, navodi se u saopštenju. Projekat će izabranim opštinama tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku u primeni propisa, uspostavljanju procedura i uvođenju novih alata u ove tri oblasti.

Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća.

Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave, bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Vlada Švajcarske je 2016. godine pokrenula prvi RELOF projekat i podržala Vranje, Knjaževac, Paraćin, Osečinu, Sremsku Mitrovicu i Užice da bolje upravljaju budžetskim sredstvima.

Projekat je nastavljen 2019. godine kao RELOF2 i tokom 2019. i 2020. godine podržava 33 jedinice lokalne samouprave u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije i unapređenju nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari