• 0
 ≫ 

Nenamenski trošili novac iz evropskih fondova: EU pokrenula 223 istrage protiv korupcije

 ≫ 

Najviše slučajeva zabeleženo je u našem komšiluku

  • 0
Hapšenje, uhapšen biznismen, lisice, mito, korupcija

Foto ilustracija: Shutterstock

Agencija EU za borbu protiv korupcije (OLAF) pokrenula je prošle godine 223 istrage zbog raznih zloupotreba, neregularnosti i nenamenskog trošenja novca iz evropskih fondova, prema izveštaju OLAF-a za 2019.

Na vrhu liste članica u kojima OLAF ima najviše posla je Rumunija sa čak 11 otvorenih istraga u prošloj godini, sledi Italija sa devet, dok Grčka, Poljska i Bugarska imaju po sedam OLAF-ovih istraga o sumnjivom trošenju evropskog novca.

U Hrvatskoj, OLAF je lani otvorio tri istrage, od kojih je jedna privedena kraju, prenosi portal Index, i dodaje da se prema izveštaju tog tela one odnose na trošenje EU sredstava u vodnoj privredi i prečišćavanju otpadnih voda.

- Prva istraga se odnosi na dva različita ugovora: prvi je potpisan u okviru izgradnje prečistača vode i kanalizacije u jednom gradu na obali, a drugi za izgradnju četiri objekta za prečistač voda, kao i za postavljanje solarnih panela. Vrednost ugovora je oko 40 miliona evra - navodi se u izveštaju, a prenosi Tanjug.

U prvom slučaju je utvrđen sukob interesa između kompanije koja izvodi radove i kompanije koja ih nadzire, koje su vlasnički povezane, a u drugom je detektovano kršenje pravila javne nabavke.

Obe neregularnosti su dovele do OLAF-ove preporuke Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku da zatraži povraćaj 7,25 miliona evra.

Treći slučaj se odnosi na projekat unapređenja vodovoda i kanalizacije u jednom hrvatskom gradu u iznosu od 60 miliona evra, gde su otkrivene neregularnosti kod javnih tendera (ponuđači nisu pravovremeno informisani o svim uslovima konkursa), zbog čega je OLAF izdao administrativne preporuke za usklađivanje postupaka javnih poziva u Hrvatskoj s evropskim pravilima.

Misija OLAF-a je da "detektuje, istraži i deluje na sprečavanju pronevera sredstava iz fondova EU", a najviše se bavi slučajevima poput prevara na javim tenderima, dvostrukim finansiranjem projekata bez znanja finansijera, prevarama koje se tiču subvencija i carinskim prevarama.

Prošle godine, ova agencija je izdala 254 preporuke za postupanje i predložila Evropskoj komisiji da traži povrat 485 miliona evra, za koje OLAF smatra da su nenamenski potrošeni ili pronevereni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>