• 1

Ovako ste glasali: Polovina misli da su vodeće profesije u Srbiji precenjene

Najveće plate su u sledećim oblastima: viši menadžment, IKT, lizing, HR, telekomunikacije

  • 1
biznis, odelo, kancelarija, posao, dres kod dress code

Koji sektor je po vašem mišljenju najviše precenjen, a koji najviše potcenjen? / Foto: Shutterstock

Tržište rada diktira svoje uslove, vrednosti i cene za određenu vrstu posla, pa tako primećujemo da je sve manje zanatlija, jer u tome ne vide perspektivu, dok raste broj zaposlenih u aktuelnim strukama, kao što su komunikacije, menadžment, IT, inženjering.

Pitali smo vas da li smatrate da su neke dobro plaćene profesije - precenjene, a neke slabije plaćene - potcenjene, a ovako ste glasali. Polovina (tačnije 49,59 odsto) ispitanika smatra da su viši menadžment, IKT sektor, lizing, HR i telekomunikacije - precenjene, tj. da zaposleni u tim oblastima imaju visoke plate u odnosu na druge.

Oko 10 odsto veruje da bi plate u tim oblastima trebalo da budu još veće, više od 8% kaže da su zarade ovih profesionalaca opravdane, dok 31% kaže da odgovor na pitanje o precenjenosti zavisi od vrste posla i samog stručnjaka.

Kako stoje stvari sa manje plaćenim profesijama, mislite li da su potcenjene?

Među tim oblastima rada su administracija, obrada drveta, tekstilna/uslužna industrija, umetnost, obrazovanje, a čak 74 odsto vas misli da radnici iz ovih struka zaslužuju veće plate.

Niti 1 odsto misli da bi njihove zarade trebalo da budu manje, dok više od 6% navodi da su plate koje sada imaju ti radnici - na mestu. Skoro 19 odsto ispitanika misli da odgovor na pitanje o potcenjenosti zavisi od vrste posla i samog stručnjaka.

Prosečna neto plata na mesečnom nivou, počev od najmanje do najveće, a u odnosu na pomenute oblasti, ide od nekih 40.000 dinara do 126.000 RSD. Plate koje podrazumevaju dijapazon od 72 hiljade pa do 86 hiljada dinara, primećene su u marketingu, advertajzingu, HR-u. 

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moo

    24. septembar 2020 | 11:50

    A lekari najvise skole ,a najbednije placeni...sramota!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>