• 1

Da li Evropu čeka "ekonomska zima"? Ovo su prognoze vodećih stručnjaka

Verovatnoća dvostrukog pada, odnosno još jedne kontrakcije u četvrtom kvartalu, znatno se povećala, kažu ekonomisti

  • 1
rast, ekonomija

Treba li Evropa da strepi? / Foto: Pixabay

Evropa se sada bori sa drugim talasom virusa korona, koji bi ponovo mogao da nanese značajnu štetu njenoj ekonomiji. Zona evra, područje koje deli jedinstvenu valutu, u drugom tromesečju 2020. zabeležilo je ekonomski pad od 11,8%, usled karantina uvedenog zbog pandemije.

Ekonomisti su predviđali oporavak u drugoj polovini tekuće godine, ali sada dovode u pitanje te prognoze. Mnoge Vlade najavljuju nove karantinske mere ili usporeno otvaraju privredu, jer se ponovo suočavaju sa značajnim porastom zaraženih.

- Verovatnoća dvostrukog pada, odnosno još jedne kontrakcije u četvrtom kvartalu, znatno se povećala - kaže Karsten Brzeski, glavni ekonomista u ING. Očekuje još regionalnih blokada u narednim nedeljama, poput onih koje su već viđene u Madridu i Lionu.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da je od 22. septembra u Evropi zabeleženo 2,9 miliona potvrđenih infekcija u Španiji i Francuskoj, a sada se slučajevi na dnevnom nivou povećavaju iznad granice od 10.000. Šta nas čeka krajem godine?

- U četvrtom kvartalu postoji "veliki rizik od dvostrukog pada" - rekao je Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markit. Podaci objavljeni ove nedelje pokazali su da je oporavak u evrozoni zastao u septembru. Fleksibilni kompozitni indeks PMI evrozone (indeks menadžera nabavke) - koji meri i proizvodnju i usluge - iznosio je 50,1. Ovaj najnoviji preliminarni broj ukazuje na tromesečni najniži nivo ekonomske aktivnosti u regionu.

- Kako idemo do četvrtog kvartala, očigledno postoji mnogo više blokada i to će zaista zaustaviti rast - ​​dodao je Vilijamson. Zabrinutost zbog ekonomskog šoka zbog daljih ograničenja odvela je evropske akcije u režim prodaje ranije ove nedelje. Evidentno je da rizik raste.

Upozorenja su slična za Veliku Britaniju, gde je Vlada najavila u utorak da pabovi i restorani moraju raditi kraće i da ljudi treba da rade od kuće, ako je moguće, umesto da odlaze u kancelariju. Ekonomisti upozoravaju da će nove mere ponovo i prvenstveno uticati na sektor usluga i da će to dovesti do usporavanja poslovne aktivnosti u narednim mesecima.

Britanski naučni savetnici rekli su da bi dnevno moglo biti 50.000 novih infekcija do sredine oktobra, a najave premijera Borisa Džonsona doživljene su kao direktan odgovor na ta oštra upozorenja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>