• 0

Ističe rok za prijave: Za program "Moja prva plata" prijavilo se 5.636 poslodavaca

Do sada je ukupno oglašeno 13.500 radnih mesta na 8.500 pozicija

  • 0
student, učenje, posao Foto: Pixabay

Poslodavci zainteresovani za državni program "Moja prva plata" imaju još sutra rok da se prijave, a ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS, Marko Čadež, obišli su firmu "Visaris" koja se uključila u taj program i oglasila 11 pozicija za obuku mladih.

Mali je novinarima, posle obilaska te firme koja proizvodi rendgen aparate, rekao da je "Visaris" jedno od 5.636 preduzeća koja su se do sada već prijavila za program "Moja prva plata".

Mali kaže da su do sada poslodavci, koji su se prijavili za program, oglasili ukupno 13.500 radnih mesta na 8.500 pozicija. Podsetio je da je program "Moja prva plata" usmeren ka mladima koji su završili srednju školu i fakultet, a nemaju posao.

Njima će država pomoći tako što će deo plate pokriti u periodu od devet meseci: 20.000 dinara mesečno  će dobijati oni sa završenom srednjom školom i 24.000 dinara oni sa završenim fakultetom. Ostatak plate će obezbediti poslodavac.

Dve milijarde dinara za ovaj program

- Ovako veliki odziv poslodavaca i preduzeća govori u prilog tome koliko smo pogodili u centar i koliko smo na pravi način sagledali situaciju u našoj privredi - rekao je Mali i podsetio na podršku države privredi za ublažavanje negativnih posledica kovida-19. Naveo je i da je u drugom kvartalu zabeležena rekordno niska stopu nezaposlenosti 7,3 odsto.

- Ali, ni sa tim nismo zadovoljni. Upravo zbog toga program ''Moja prva plata'' je usmeren ka tome da oni koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo, to prvo iskustvo i steknu", rekao je Mali. Naveo je da će posle devet meseci obuke u kompanijama, mladi naći zaposlenje ukoliko se dobro pokažu.

Devojka, posao Foto: Shutterstock

Biće, kako kaže, i onih koji se neće zaposliti posle isteka devet meseci, ali će dobiti nemerljivo i neprocenjivo radno iskustvo koje će im omogućiti da još lakše nađu posao u nekoj drugoj kompaniji. Pozvao je firme da se priključe programu "Moja prva plata", te naveo da sutra ističe rok zaprijave poslodavaca, i da se potom raspisuje poziv za prijavu mladih, kao i da se do kraja godine očekuje i potpisivanje ugovora o radu.

Mali je naveo da je zainteresovanost poslodavaca velika, te da očekuje i veliku zainteresovanost mladih za program. Najavio je da će program verovatno biti nastavljen i sledeće i narednih godina, i poručio da je prioritet da se obezbede radna mesta, radno iskustvo, dodatno i novo znanje. Kako kaže, fabrika "Visaris" jedna je od nekoliko u svetu koja može sve da proizvodi od rendgen aparata i zahvalio joj je na donaciji tri aparata bolnicama u Srbiji.

Marko Čadež je naveo da je do sada 70 odsto tražnja za ljudima sa srednjom školom, a 30 odsto sa fakultetom. "To su najrazličitija mesta, inženjeri, arhitekte, zubari, lekari pa sve do konobara, mehatroničara, operatera na CNC mašini", kaže Čadež.

Napomenuo je da će mladi proći prvo kroz obuku u samoj kompaniji i imati priliku da se, kada završe program, zaposle u njima ili na tržištu rada. Za "Visaris" je rekao da je kompanija koja je pokazala da može da bude konkurentna ne samo u Srbiji, nego i na najrazvijenijim svetskim tržištima gde i izvoze.

Direktor "Visarisa", Marko Petrović, rekao je da će ta kompanija uvek podržavati projekte kao što je "Moja prva plata", i da im taj program pomaže da zaposle više ljudi nego sto su inače planirali. Kaže da će mladi koji budu na obuci u toj kompaniji proći kroz rigorozan program obuke i treninga koji mogu da dobiju na svega oko 10 mesta na svetu, i da će im predavači biti domaći iskusni naučnici i istraživači.

Video: Počinje projekat Moja prva plata, Brnabić na promociji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>