• 0

"Moja ideja i nije tako luda": Dolar će se srušiti 2021. godine

Dolar nije imun na dešavanja oko sebe

  • 0
novac, pare, dolari

Foto: Pixabay

Naredna godina će biti brutalna za američku valutu, kaže profesor na Jejlu i ekonomista Stiven Rouč.

Kako je naveo, njegova naizgled luda ideja da će dolar da padne više nego što bi iko očekivao, više ne deluje tako ludo.

- Dobili smo podatke koji su potvrdili dinamiku štednje i tekućeg računa na mnogo dramatičniji način nego što sam i sam očekivao - rekao je on.

Prema njegovim rečima, "deficit tekućeg računa u Sjedinjenim Državama, pogoršao se rekordno u drugom kvartalu.“ Dodao je da je „takozvana neto-nacionalna stopa štednje, koja je zbir štednje pojedinaca, preduzeća i vladinog sektora, takođe zabeležila rekordni pad u drugom tromesečju, vrativši se na negativnu teritoriju prvi put od globalne finansijske krize".

Prošlog juna, ekonomista je predvideo kolaps američkog dolara u narednih godinu ili dve, možda i duže. Sada misli da će to da se dogodi do kraja 2021. godine. U nedostatku štednje i želji za rastom, mi držimo ove minuse i pozajmljujemo, a to valute uvek gura naniže, rekao je. „Dolar nije imun na to uobičajeno prilagođavanje.“

Rouč koji je bivši predsednik Morgan Stenlija, takođe je predvideo dvostruku receciju SAD-u, iznad 50 procenata.

- Kako ulazimo u sezonu gripa, rizik od ponovnog talasa zaraze nije nešto što možete odbaciti - naveo je on dodajući da istorijski podaci sugerišu da ovo nije vreme za bezbrižnost.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>