• 7

Teorija zavere ili tajna koju Švajcarci žele da sakriju? Zašto Bil Gejts daje milione ovom narodu

Mnogima upada u oči to što Švajcarska i sama može sve da finansira, a uprkos tome, prihvata novac od milijardera

  • 7
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Nadležni organ za izdavanje dozvola Svissmedic prihvatio je sredstva iz fondacije osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa. Da li to znači da gubi nezavisnost?

Nadležni organ za izdavanje dozvola Svissmedic odlučuje koja se vakcina i koji medicinski uređaji koriste u Švajcarskoj, što govori jasno o njegovoj ulozi. Institut, koji pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova, ne finansira se samo novcem poreskih obveznika i naknadama za postupke odobravanja: Svissmedic je od 2016. godine, prema časopisu za potrošače, od Bila Gejtsa primio oko 2 miliona franaka (oko 1,85 miliona evra).

Nevladina organizacija zbog toga kritikuje Svissmedic: "Problematično je kada državni zdravstveni zavod prihvati privatna sredstva", kaže portparol švajcarskog medija „20 minuta“. Jer je nezavisnost za takve institucije najvažnija.

Projekti bi mogli da izgube kredibilitet, upozorava se.

Činjenica da novac dolazi iz fondacije Gejts posebno je začinjena u doba korone, čak i ako je projekat pokrenut 2015. godine. Internetom trenutno kruže svakakve teorije zavere o Gejtsu i njegovoj ulozi u pandemiji.

Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Naravno, takve teorije su potpuno neosnovane. Bez obzira na ovo, mora se dovesti u pitanje šta privatni fondovi rade u javnom zdravstvu - Stoga je za Pablik neshvatljivo zašto Svissmedic ne dozvoljava saveznoj vladi da popunjava svoje finansijske rupe. Jer Švajcarska može bez problema sama da finansira takve projekte.

Za nacionalnu savetnicu Ivette Estermann, isplate iz fondacije Gejts dokaz su mnogih povezanosti u zdravstvenom sistemu. To dovodi do viših cena, kako kaže oko 20 minuta. "Svi glumci su međusobno isprepleteni. Savezno veće troši milione na savez za vakcinaciju Bila Gejtsa, a Gejts donira Svissmedic-u. Za ovo nema dodatne vrednosti", kaže Estermann.

Prema Svissmedicu, to su namenska sredstva koja institut koristi za finansiranje projekta pomoći: stručnjaci Svissmedic drže kurseve za zaposlene u organima za odobravanje lekova u afričkim zemljama.

Novac iz fondacije Gejts, navode, koristi se samo za zarade i putne troškove zaposlenih i instruktora kursa. Računovodstvo se vodi posebno u računovodstvu Svissmedica. U 2019. godini bilo je 275.000 franaka (skoro 250.000 evra).

Vlast odbacuje činjenicu da fondovi narušavaju nezavisnost Svissmedica: "Fondacija Bill & Melinda Gates samo predlaže projekte i ne nameće dnevni red, kaže portparolka".

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • keles

    taj covek je javno govorio da treba da se smanji ljudska populacija za 20%. ima snimci gde javno prica.isto sto bi on bio u who a nema dodir sa medicinom kao i njegov prijatelj onaj crnac sto je predsednik who!ajde probidite se vise!

  • Goksa

    pa ta stoka svima placa. robert koch institut,berlinski sarite,spiegel,atlanski most itd.

  • Biljka

    Jezim se kada ga vidim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke