• 5

Zašto se kupuju toliki stanovi u Beogradu: Ovoliki broj dozvola je objašnjenje

"Građevinarstvo u Beogradu jedna je od najznačajnijih direktnih i indirektnih privrednih grana"

  • 5
građevina, građevinci, put

Foto: Pixabay

Glavni urbanista Marko Stojčić izjavio je da ovog septembra prema proceni u Beogradu ima oko 2.000 aktivnih gradilišta.

On je naveo da je pokazatelj za ovo potonje broj izdatih građevinskih dozvola.

- Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao je građevinske dozvole za više od milion kvadrata, Ministarstvo građevinarstva za između 250 i 300 hiljada kvadrata, a dozvole za određeni broj kvadrata izdalo je i sedamnaest gradskih opština. Gotovo dva miliona kvadrata imamo već treću godinu zaredom. Prodaja ide podjednako dobro. Nakon završetka vanrednog stanja zbog korone imali smo drastičan rast prodaje, koji je nekoliko puta premašio jun i jul prošle godine, što pokazuje da su ljudi raspoloženi da ulažu u nekretnine i da imaju poverenje u sistem koji funkcioniše na najvišem nivou - istakao je Stojčić.

On je ocenio da je Beograd danas najveće gradilište u Evropi, odnosno da ima najveći broj izgrađenih kvadratnih metara po glavi stanovnika. To je znak da smo stabilan grad i zemlja, da je ekonomija dovoljno zdrava i da možemo da računamo na tako nešto bar još dve godine, dodao je on.

- Građevinarstvo u Beogradu jedna je od najznačajnijih direktnih i indirektnih privrednih grana. Broj kranova je oko tri stotine, oni su specifičnost većih gradilišta, ali nisu zanemarljivi ni manji ili srednji objekti od dve do pet hiljada kvadrata - rekao je Stojčić.

On je izrazio nadu da će kranova biti još više, ali da se prilikom novogradnje vodi računa o očuvanju starih zdanja.

- Borimo se za svaki objekat za koji se utvrdi da ima elemente kulturnog nasleđa i nijedan ne može biti porušen niti će biti narušena njegova arhitektura - naglasio je Stojčić.

U tom smislu, završava se prethodna zaštita za brojne delove grada koji decenijama nisu bili zaštićeni, a prvi put je utvrđeno više stotina objekata koji ni pod kojim okolnostima ne mogu da se poruše. Prilikom donošenja novih planskih akata o ovome se posebno vodi računa, naveo je glavni urbanista.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiki

    25. septembar 2020 | 12:25

    Dovuklo se praziluka u Beograd,nema mesta da se okrenes!!!!

  • Lik

    25. septembar 2020 | 12:49

    Peru pare, zato se prodaju skupi stanovi. Puno je nelegalnog novca pa ga kroz stanove legalizuju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>