• 1

Vi šetate, a država vas nagrađuje: Šta čeka stanovnike ove zemlje ako pređu 10.000 koraka dnevno?

Uzbekistan je objavio zvaničan dokument prema kojem nagrađuje sve građane koji počnu da vode zdraviji način života, a opcije su besplatna teretana i popusti na slične usluge

  • 1
šetnja, ljudi, grad

Foto: Pixabay

Uzbekistan, država u Centralnoj Aziji i bivša sovjetska republika, rešila je da kod svojih žitelja probudi želju za zdravim načinom života, a takve navike ljudima obično padaju najteže.

Plan je, naime, veoma dobro promišljen, a nacrt zvaničnog dokumenta sadrži i odredbe kao što je uvođenje dana bez automobila ili postavljanje sprava za vežbanje u gradskim parkovima.

Država planira da pokrene i teretane u svom vlasništvu, koje će biti besplatne za građane koji dnevno pređu 10.000 koraka, i tako narednih godinu dana. Takođe, svi zainteresovani Uzbekistanci dobiće 50 odsto popusta za slične Vladine usluge. Ovaj dokument je objavljen pre dva dana.

Ova azijska zemlja, koja broji čak 34 miliona ljudi, nastoji da promoviše zdrav način života, koji su Uzbekistanci pomalo zapostavili. Ova inicijativa je, između ostalog, osmišljena kako bi se smanjio rizik od kovida-19, premda je u toj zemlji do sada upisano manje pozitivnih slučajeva nego u brojnim državama sveta.

Uzbekistan ima 53.000 pozitivnih na kovid-19 i 444 smrtna ishoda. Uvedena su i dva karantina, ali ni to ne može da traje večno, pa stoga Vlada insistira da građani rade na svom zdravlju i imunitetu.

Tačan naziv programa je "Savladajmo pandemiju sportom!", a promovišu se sve vrste rekreacije: brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla, mali fudbal, badminton, odbojka, basket.

Video: Šetnja Kalemegdanom i otkrivanje tajni Beograda: Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>