• 13
 ≫ 

Pringles koji znamo odlazi u zaborav! Šta će dalje biti s najskupljim čipsom na svetu?

 ≫ 

Inače, "Pringles" se ne pakuje slučajno u tubu. Ona dozvoljava da se svi listići u jednom pakovanju uredno poslažu, jedan na drugi, pri čemu je sprečeno lomljenje

  • 13
Čips Pringles

Pringles postoji više od 50 godina / Foto: Shutterstock

Kultni čips "Pringles" plasirala je na tržište kompanija "Procter & Gamble" davne 1967. godine, a onda je 2012. brend kupila firma "Kellogg's", za 2,7 milijardi dolara, i danas se prodaje u više od 140 zemalja sveta.

Konkretno u Velikoj Britaniji, mnogi prehrambeni proizvodi pakuju se u ambalaže koje se ne mogu reciklirati, a na prvom mestu su čips, čokolada, mlečni proizvodi. Naime, čuvena "Pringles" tuba, po kojoj se ovaj snek razlikuje od drugih čipseva, ulazi u fazu redizajna.

Čuvena ambalaža se izdvaja kao "notorno teška za recikliranje", navodi organizacija Which?. U toj zemlji ima još dosta brendova, čija su pakovanja "teška" za recikliranje, a među njima su "Cadbury" i "Babybel". Štaviše, samo 34% proizvoda iz navedenih kategorija poštuje aktuelne "eko standarde".

Takođe, 41% nema nikakve oznake koje bi pokazale da li se mogu reciklirati. Britanska organizacija poziva Vladu da označavanje tog tipa na pakovanjima učini jednostavnim, jasnim i obaveznim.

Otkud neobična ambalaža?

 

U međuvremenu, oglasio se "Kellogg's" i naveo da oni već testiraju novu ambalažu od recikliranog papira, koja je prisutna u nekoliko Tesco radnji. Ako se pokaže kao uspešna, novi "Pringles" će putovati širom sveta. Kompanija je dodala da se zalaže za 100% biorazgradivu ambalažu, a taj cilj je zacrtan za 2025. godinu.

Inače, "Pringles" se ne pakuje slučajno u tubu kao za teniske loptice. Ona dozvoljava da se svi listići u jednom pakovanju uredno poslažu, jedan na drugi, pri čemu je sprečeno lomljenje ili ostajanje mrvica na dnu, kao u kesicama "klasičnih čipseva".

Na tu ideju je došao hemičar Fredrik Baur, koji je toliko voleo ovaj svoj izum, da je imao neobičan zahtev: preminuo je 2008. godine, a za života je tražio da se njegov pepeo umesto u urni, drži u "Pringles" tubi.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 11

    27. septembar 2020 | 10:30

    Čačanski je zakon :)

  • Neutralac

    27. septembar 2020 | 09:24

    Redovno kupujem čips MARBO nema boljeg čipsa. Pringles meni lično ništa posebno

  • Blue

    27. septembar 2020 | 12:15

    Marbo i Cacanski najbolji..Ovo sto se pravi od pirea nije chips.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>