• 1

Da li banke imaju pravo na naknadu pri obradi kredita? Detaljno objašnjenje

NBS takođe ističe da je zakonska obaveza banke da te troškove jasno predoči korisniku

  • 1
Banka, novac, kredit

Foto: Shutterstock

Banka, novac, kredit

Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije saopštila da nikada nije zauzela stav da banke nemaju pravo na naknadu za obradu kredita, reagujući na suprotne tvrdnje objavljene u nekim medijima.

Povodom informacija koje se pojavljuju u medijima o stavu Narodne banke Srbije o nezakonitosti naplate troškova obrade kredita, NBS ovim putem ukazuje da su ovakve informacije netačne i da kao takve mogu neosnovano generisati rizike koji mogu imati uticaj na stabilnost finansijskog sistema, saopštila je centralna banka.

S tim u vezi, ističe se da "NBS nikad nije zauzela stav da banke nemaju pravo na naknadu obrade kredita".

- Štaviše, Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga je propisano da ugovor o kreditu mora da sadrži vrstu i visinu svih naknada koje padaju na teret korisnika kredita - napominju iz NBS.

Ukazuju, pri tome, na važnu činjenicu da naknade i troškovi u vezi sa realizacijom kredita (troškovi obrade, praćenja i administriranja kredita), koje banka naplaćuje od korisnika, ulaze u obračun efektivne kamatne stope.

NBS takođe ističe da je zakonska obaveza banke da te troškove jasno predoči korisniku u predugovornoj fazi, odnosno, da ih iskaže u ponudi, kako bi korisnik na transparentan način bio upoznat sa svim troškovima koji padaju na njegov teret.

Banke su dužne, podseća se u saopštenju, da efektivnu kamatnu stopu obračunavaju na jedinstven propisani način radi poređenja istovrsnih ponuda različitih banaka. Na taj način se obezbeđuje da korisnik sagleda sve obaveze i troškove koje bi mogao imati u slučaju donošenja odluke da ugovor o kreditu zaključi sa bankom.

NBS naglašava da je sa aspekta zaštite korisnika finansijskih usluga, kao jedne od njenih zakonom utvrđenih funkcija, kroz zakonodavni okvir propisala obavezu za banke da korisniku pruže potpune i jasne informacije i odgovarajuća objašnjenja o uslovima koji se odnose na ugovor o kreditu.

Centralna banka podseća da je i Vrhovni kasacioni sud u vezi s ovim pitanjem zauzeo stav da „banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pa odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava pod uslovom da ponuda banke sadrži jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita“.

U saopštenju se takođe citira stav VKS da troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, kao i drugi troškovi koje banka obračunava korisniku mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

Vrhovni kasacioni sud je ovakav stav zauzeo, između ostalog, i tumačenjem odredaba Odluke o jedinstvenom načinu obračuna i objavljivanja efektivne kamatne stope na depozite i kredite, koja je stupila na snagu 1.oktobra 2006. godine, a kojom su detaljno definisani troškovi u vezi s odobravanjem kredita i obaveza da se svi iskažu kroz obračun efektivne kamatne stope, o čemu je sud dao detaljno tumačenje u obrazloženju svog pravnog stave, navodi NBS.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷🏻‍♂️

    25. septembar 2020 | 20:11

    Stvarno, ok ako imaju pravo ali koja je razlika izmedju obrade kredita od 200k i 700k ? Zasto uzimaju vise para onima koji uzimaju vece kredite ? Zato i ima advokata koji se ubise od para od tuzbi... ok je da postoji nakanada ali isti papiri i isti posao se radi bez obzira koliki je kredit u pitanju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>