• 1
 ≫ 

Fič potvrdio kreditni rejting Srbije: "Potvrda da smo se na pravi način izborili sa koronom"

 ≫ 

Srbija će već u 2021. godini ostvariti značajan privredni rast od čak 5,2 odsto

  • 1
Siniša Mali, sindikati

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rejting agencija Fič potvrdila je, u svom izveštaju, koji je večeras objavljen, ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Fič u izveštaju navodi da je potvrdu kreditnog rejtinga, pre svega, podržao dobar ekonomski rezultat Srbije, kako pre početka pandemije, tako i u toku krize izazvane pandemijom korona virusa, kao i da se očekuje brz oporavak od šoka izazvanog krizom, zahvaljujući odgovarajućim ekonomskim i fiskalnim merama podrške privredi i građanima Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

Rejting agencija #Fitch je, u svom izveštaju koji je večeras objavljen, potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. Fitch agencija u svom izveštaju navodi da je potvrdu kreditnog rejtinga pre svega podržao dobar ekonomski rezultat Republike Srbije, kako pre početka pandemije, tako i u toku krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i da se očekuje brz oporavak od šoka iazvanog krizom, zahvaljujući odgovarajućim ekonomskim i fiskalnim merama podrške privredi i građanima Republike Srbije. Ovo je još jedna potvrda da smo se na pravi način izborili sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Ekonomskim paketom od 5,8 milijardu evra, što je 12,5% našeg BDP-a, nalazimo se među zemljama u Evropi, ali i svetu, koje su bile najizdašnije prema privredi u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

A post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

 

 

- Ovo je još jedna potvrda da smo se na pravi način izborili sa krizom koja je izazvana pandemijom korona virusa. Ekonomskim paketom od 5,8 milijardu evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a, nalazimo se među zemljama u Evropi, ali i svetu, koje su bile najizdašnije prema privredi u odnosu na veličinu svoje ekonomije - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

U izveštaju se navodi da je usled uspešne makroekonomske politike, koja se sprovodila tokom poslednjih godina, uz podršku saradnje sa MMF-om kroz Instrument za koordinaciju politike, fiskalne konsolidacije, niske inflacije, visokih deviznih rezervi i likvidnosti budžeta, Srbija u krizu ušla znatno spremnija i sa dobro uravnoteženim finansijama, te da je uprkos krizi stvoren dobar osnov za održiv privredni rast.

Prema oceni te agencije, Srbija će već u 2021. godini ostvariti značajan privredni rast od čak 5,2 odsto.

Rejting agencija Fič navodi da je dug opšte države na kraju 2019. značajno opao na 52,9 odsto BDP-a u odnosu na kraj 2016. godine, kada je iznosio 68,8 odsto BDP-a.

U izveštaju se navodi da se očekuje privremeni blagi porast javnog duga u 2020. godini, dok se u narednim godinama očekuje da se javni dug vrati na prethodni opadajući trend i dostigne 51 odsto BDP-a krajem 2024. godine.

Novim emisijama obveznica na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, prosečna ročnost duga se produžila na 6,5 godina sa 5,1 godine, koliko je iznosila na kraju 2016. godine.

Ministar Mali je rekao da je za Srbiju veoma važno da drži javni dug pod kontrolom i da to vide i priznaju drugi.

- Zadržaćemo nivo javnog duga ispod 60 odsto BDP-a, a ispunjenje tog odgovornog zadataka daje nam kredibilitet pred drugim finansijskim institucijama. Ako se uzme u obzir neizvesnost u pogledu ekonomske krize, moguća neopohodnost daljih fiskalnih stimulansa i direktnih davanja, i to u slučaju da pandemija potraje, zatim stalne promene vrednosti valuta kao što su evro i dolar i brojne druge nepoznate u ovoj jednačini, jasno je koliko će vladama biti potrebna vizija i predviđanje u vođenju odgovorne ekonomske poliike - naveo je ministar.

 

"Postajemo interesantni"

Agencija procenjuje da će strane direktne investicije u prethodnom periodu, uprkos blagom padu u prvih sedam meseci ove godine, biti dovoljne da u potpunosti pokriju deficit tekućeg računa i predviđa da će da dostignu prosečni nivo od 6,1 odsto BDP-a u periodu od 2021- 2022, prenosi Tanjug.

Takođe, Fič u svom izveštaju naglašava da je zdrav i očuvan bankarski sektor značajno pomogao da se apsorbuju šokovi izazvani pandemijom korona virusa - održana je niska inflacija i stabilnost kursa kao i nivo deviznih rezervi.

Zajedničkim naporima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, kao i donetim sveobuhvatnim paketom mera monetarne i fiskalne politike, koji između ostalih uključuje niz mera za podršku domaćinstvima, subvencije za plate, moratorijum na otplatu kredita, smanjenje kamatnih stopa kao i mere za podršku likvidnosti u korporativnom sektoru, efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi.

Ministar Mali je zaključio da je dolazak američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) izvanredna vest koju će u budućem ocenjivanju, pa i približavanju investicinom rejtingu, uvažiti sve tri rejting agencije.

"Mi postajemo interesantni za američko tržište kapitala i za njihove biznismene. Tamo gde dolazi američki kapital, dolaze i standardi. DFC je zainteresovan da sa nama sarađuje na razvoju finansijskog tržišta i finansijskih instrumenata da bismo omogućili dodatne izvore finansiranja za srpske kompanije".

Siguran sam da ćemo zajedno sa njima kreirati još stimulativnije poslovno okruženje i povoljnije finansijske uslove, zaključio je Mali.

Video: Mali: Od 1. januara minimalac veći za 2.000, isnosiće 32.126

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari