• 3
 ≫ 

Mali: Mini Šengen će uskoro postati realnost Zapadnog Balkana

 ≫ 

"Amerikanci sa sobom donose i standarde koji su ponekad važni isto koliko i sama investicija"

  • 3
Siniša Mali, DFC sastanak

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će ''mini Šengen'' uskoro postati realnost zapadnog Balkana, kao i da je ključna korist nedavno potpisanog sporazuma u Vašingtonu brža integracija u svetsku trgovinu i ekonomski razvoj celog regiona.

- Izvukli smo maksimum koji smo mogli, posebno po pitanjima koja su važna za životni standard građana koji žive u regionu zapadnog Balkana. Izvoz regiona značajno se povećao poslednjih godina, ali su ekonomije regiona i dalje slabo integrisane u svetsku trgovinu. Veće prisustvo američkog kapitala na ovim prostorima pružiće priliku da se to promeni -, kazao je Mali u intervjuu za sarajevski ''''Dnevni avaz''''.

On je dodao da Amerikanci sa sobom donose i standarde koji su ponekad važni isto koliko i sama investicija.

On je istakao da će ekonomska normalizacija odnosa Beograda i Prištine doprineti i zemljama u regionu, koje će tako imati stabilno okruženje, što je bitno za svaku ekonomiju.

- Za ''mini Šengen'', možda i najznačajniju tačku iz ovog sporazuma, bitno je da je Priština pristala da bude deo inicijative. I to je konkretna korist ovog sporazuma - dodao je Mali.

Na pitanje, koje bi bile kljucne prednosti stvaranja jedne takve unije kakva je ''''mini Šengen'''', on je odgovorio:

- Možete li da zamislite šta bi značilo za svet i svetsku trgovinu jedno tržište od skoro 20 miliona stanovnika, gde su ujednačeni uslovi poslovanja, uklonjene birokratske prepreke za lakši prelazak preko granice, gde građani prelaze granicu na osnovu svoje lične karte i gde je lakša fluktuacija radne snage? -

Takvo tržište, kako je naveo, poželjno je i za buduće investitore koji na svoja ulaganja gledaju strateški.

Napominje i da je lično uveren da će „mali Šengen“ pomoći da se zadrže mladi ljudi.

Na konstataciju ''''Avaza'''' da je, i pored svih koristi, ideja o „mini Šengenu'''' kod određenih političara u zemljama regiona naišla na veliki otpor i da oni kao najčešći argument pominju to da bi Srbija kao najveća država uspostavila i ekonomsku i političku dominaciju u regionu na štetu ostalih, Mali kaže da će, iako Srbija jeste najveći izvoznik, od "mini Šengena" koristi imati sve zemlje.

Na pitanje sarajevskog lista da li veruje da će "mini Šengen“, sada kada je dobio veće šanse da zaživi, u skorašnje vreme postati realnost zapadnog Balkana, Mali je odgovorio da u to apsolutno veruje.

- Naše privrede su umnogome komplementarne i to vuče korene još iz perioda socijalizma i bivše SFRJ. Zašto ne bismo to iskoristili? Takođe, naša zemlja je posvećena unapređenju regionalne saradnje, procesu pomirenja. Od nas i Evropa očekuje da damo svoj doprinos smanjenju napetosti, jačanju regionalne stabilnosti, integracijama, a finalni rezultat su prakticni benefiti za naše gradane i naše ekonomije - rekao je Mali.

Uvođenje evropskih standarda kroz različite regionalne inicijative nije samo cilj, vec je, kako je istakao, put kako bi naši građani osetili konkretnu dobrobit.

Na pitanje o merama koje je Srbija preduzela u saniranju štete izazvane pandemijom korona virusa i kakva su njegova očekivanja, Mali je podsetio da se Srbija sa paketom mera od oko 5,8 milijardi evra svrstala među najizdašnije vlade u Evropi u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

Mali je dodao da zato u Vladi Srbije očekuju da na kraju godine Srbija bude među tri zemlje u Evropi sa najboljim rezultatima kada je reč o privrednom rastu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    27. septembar 2020 | 07:53

    Svaka čast, radite najbolje što možete a zbog čega ne pominjete ljude koji su dobili otkaze tokom pandemije i za nas treba da se sprovedu ekonomske mere. Privatnici su bez obrazložena i otpremnine otpustali budimo realni i po tim pitanjima.

  • Zeljko

    27. septembar 2020 | 07:53

    Nego kad ces ti blago meni da se vratis u osmi razred, I pozavrsavas skolu kako treba???

  • Đorđe

    27. septembar 2020 | 07:04

    Mi smo uvek spremni da svoje poraze pretvorimo u pobede.Ovo je još jedan u nizu, a biće ih još.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>