• 2
 ≫ 

Sve što vozači žele: Konačno je dostupan jeftin auto na baterije, košta manje od 5.000 €

 ≫ 

Mask, vreme je da razmisliš o ceni

  • 2

Generalno poznat po svojim kamionima i moćnim automobilima, Dženeral motors (GM) je sa svojim lokalnim partnerima postigao iznenađenje u Kini: malo električno vozilo koje se prodaje za manje od 5.000 dolara.

Takozvani MINI EV, trenutno je jedan od najzanimljivijih u rangu u Kini, koje je najveće svetsko automobilsko tržište.

Prodaja kompaktnog četvoroseda nadmašila je industrijskog giganta Tesla u avgustu, a potrošači su bili oduševljeni niskom cenom - EV košta 28.800 juana (4.230 američkih dolara), a sa ful opremom 38.800 juana. Može da pređe 170 kilometara sa jednim punjenjem.

Porudžbine su premašile 30.000 jedinica za samo 50 dana.  Ovaj autić pokazuje koliko potražnja za električnim automobilima ima potencijala, ako je cena odgovarajuća.

Tesla je ranije ove nedelje najavio da planira da napravi električni automobil koji bi koštao oko 25.000 dolara.

Novi model još uvek nema ime, ali bi, prema glasinama mogao da bude nazvan Tesla Model C, gde bi "C" označavalo da je reč o manjem, kompaktnom automobilu. Ovo nije prvi put da Ilon Mask najavljuje početak proizvodnje jeftinijeg modela sa Teslinim logom, ali je prvi put da se najavljuje vreme njegovog početka proizvodnje, odnosno 2023. godina.

 

Mask je još ranije izjavio da je za proizvodnju električnih automobila veoma važno da postanu pristupačni.

Jedan od najvećih izazova koji bi uticao na pojeftinjenje e-vozila je baterija, koja trenutno predstavlja  četvrtinu troškova automobila zbog skupih metala koji se koriste, poput litijuma, kobalta, nikla i mangana.

- Mnogima ne treba ništa otmeno, putovanje na posao je sve što traže od automobila - rekao je Iale Zhang, osnivač AutoForesight, konsultantske kompanije sa sedištem u Šangaju.

- Ja sam za proizvod kao što je MINI EV - naveo je on.

Automobil je takođe kec u rukavu za  GM u Kini, čiji je tržišni udeo u padu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    28. septembar 2020 | 00:19

    Extra, fantastičan autić... još samo da bude dostupan nama u Srbiji po toj ceni...

  • Minja

    30. septembar 2020 | 20:33

    Super. Auto košta 4120 dolara, plus carina i pdv, minus 3000 eura subvencije od države i za 2 somića el. auto za grad. Nema zagadjenja, troškovi minimalni, super!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>