• 4
 ≫ 

Da li građani imaju pravo na povrat PDV-a za automobil iz Nemačke?

 ≫ 

Za povrat PDV-a potrebno da se u roku od tri meseca od kupovine na spoljnoj granici EU dobije potvrda da je vozilo prešlo granicu

  • 4
Saobraćaj, gužva na putu, automobili

Foto: Shutterstock

Nemačka nudi firmama koje izvoze polovna vozila iz EU u zemlje koje nisu članice Unije mogućnost da izvrše povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV), koji u toj zemlji od sredine ove godine iznosi 16 odsto, a do tada je bio 19 odsto.

Da bi građani BiH mogli da dobiju povrat PDV-a na polovni automobil koji su kupili u Nemačkoj potrebno je da nađu prodavca polovnih vozila u Nemačkoj koji tu mogućnost nudi, rekli su iz Nemačkog auto-moto kluba (ADAC) Za Nezavisne novine.

Naime, neki auto-placevi ne žele da ponude ovu mogućnost, pa građani treba da se informišu i zatraže da tu mogućnost unese u ugovor o prodaji.

U ADAC-u kažu da je za povrat PDV-a potrebno da se u roku od tri meseca od kupovine na spoljnoj granici EU dobije potvrda da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nije moguće dobiti povraćaj PDV-a.

Osim na spoljnoj granici EU, prodaju automobila potrebno je prijaviti Carinskoj službi Nemačke u mestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora da ima važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u toj zemlji sprovodi svake dve godine.

Potrebno je da se u mestu kupovine potrebno nabave probne tablice i obezbedi formular EUR-1 uz ostale formalnosti i takse koje mogu da koštaju nekoliko stotina evra, a treba pitati dilera koji vozilo prodaje da li oni nude ovu vrstu usluge, koja može da traje nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

Video: Muškarci sanjaju da imaju ovaj auto, ali samo će jedan od njih sa njim harati ulicama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    28. septembar 2020 | 13:45

    Automobil kupljen u Nemačkoj od Hendlera ima povraćaj pdv-a samo ukoliko je bio kupljen i registrovan na firmu u Nemačkoj ili je bio pod Lizingom,ako je bio registrovan na fizičko lice Hendler nema osnovu za isplatu pdv-a.Tako da nije to dobra volja Hendlera(Prodavca)već je tu zakon jasan.

  • coach

    28. septembar 2020 | 10:46

    Pa da, koliko ja znam nece se platitu pdv kad se kupi auto i izvozi se. Sad nisam siguran tehnicki kako ide, da li se ne placa odmah ili se posle trazi povracaj...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>