• 0

Vesić: Čak i u smanjenom budžetu imamo preko milijardu evra. Ni evro duga

Vesić je na sednici Skupštine grada Beograda rekao da se Grad ove godine nije zadužio nijedan evro

  • 0
Savski venac, Beograd, panorama

Foto: Shutterstock

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas, obrazlažući predloženi rebalans budžeta, da su finansije Grada Beograda stabilne, ali da je razlog za smanjenje budžeta učešće Grada u republičkom programu pomoći privrede usled epidemije virusa korona.

Vesić je na sednici Skupštine grada Beograda na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta kazao da će Grad Beograd, i pored smanjenja budžeta, raspisati tender za izgradnju još pet vrtića, kao i da se Grad ove godine nije zadužio nijedan evro, da je isplatio sve svoje obaveze i nije prihvatio odlaganje plaćanja rata kredita.

- Čak i sa ovako smanjenim budžetom imamo preko milijardu evra, a prvenstveno je bilo planirano da bude milijardu 205 miliona evra. Kada je na vlasti bio Ðilas budžet Beograda bio je 565 miliona evra - kazao je Vesić.

Istakao je da nikakva smanjenja nisu rađena kada su u pitanju socijalna davanja, vrtiće i funkcionisanje komunalnog sistema.

Zamenik gradonačelnika pojasnio je da je epidemija korona virusa ostavila posledica na ekonomiju i da je Grad Beograd morao u julu da usvoji rebalans koji je smanjio budžet za 15, 16 odsto.

Kako kaže, tada su procenili da će imati manje prihoda, a jedna od najvažnijih odluka Vlade Srbije koja se tiče pomoći privrede jeste odlaganje plaćanje poreza na zarade i da se odloži plaćanje na dve godine, što u budžetu Grada Beograda učestvuje sa 66 odsto.

- Jedan mesec je za nas oko šest milijardi manje prihoda - kazao je Vesić i dodao da je i Grad uzeo učešća u tome kako bi sačuvao privredu i radna mesta.

Došli smo u situaciju da ove godine imamo 8,1 odsto nezaposlenost u Beogradu, što je 2012. godine iznosilo 16,2 odsto, kazao je Vesić.

Drugi razlog za rebalans budžeta, kako je naveo zamenik gradonačelnika, je taj što su odlučili da se ne zadužuju.

- Ponašamo se domaćinski, koliko imamo toliko trošimo. Nismo odložili nijedan evro vraćanja stranih kredita, mi ove godine u budžetu imamo 38 miliona evra da vratimo kredita koje je uzimao naš prethodnik, najviše za most na Adi, nuđeno nam je da nam se odloži dve rate i prebaci za sledeću godinu. Odbili smo to vratićemo do poslednjeg evra i na taj način pokazujemo i stranim partnerima da smo odgovorna lokalna samouprava - ispričao je Vesić.

Goran Vesić, zgradnja novog Doma zdravlja, Borča

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, i ovako smanjen budžet daje mogućnost za nekoliko novih stvari, a jedna od najvažnijih je što se omogućava da se raspiše tender za izgradnju novih pet vrtića.

Vesić je podsetio da je ove godine počela izgradnja šest novih vrtića, a da će tenderi biti raspisani za izgradnju vrtića na Miljakovcu 3, u Braće Jerković, Mirijevu, na levoj obali Dunava i u jednoj prigradskoj opštini za koju se trenutno traži lokaciju koja je čista, a ima potrebu za vrtićem.

U Beogradu zaposleno 750.550 osoba

 

U julu mesecu ove godine prosečna plata u Beogradu je bila 628 evra, kazao je Vesić i uporedio taj podatak sa poslednjim danom 2012. godine, kada je prosečna plata bila 452 evra.

Vesić je takođe rekao da je sa 31. julom ove godine u Beogradu bilo zaposleno 750.550 osoba, a da je 2012. godine bilo zaposleno 558.620 osoba.

- Za osam godina otvoreno je 191.880 radnih mesta na teritoriji Grada Beograda - naglasio je Vesić.

Kada pričamo o građevinskim dozvolama, kako je podsetio Vesić, u Beogradu je do 31. avgusta izdato 712.467 kvadrata, a već sada imamo izdatih dozvola za oko milion i 300.000 kvadrata.

Poredeći taj podatak sa podacima iz 2012. godine, Vesić je kazao da je 197.000 kvadrata.

Vesić je najavio da će i ove godine, kao i prošle, u oktobru napraviti predlog budžeta, koji će nekoliko nedelja biti na javnoj raspravi, a kada se završi javna rasprava usvojiće budžet do kraja novembra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>