• 1

Gradnja metroa krajem 2021. godine? Investicija od 4 mlrd evra, učestvuju francuske i kineske banke

Radovi na Makiškom polju mogli bi da počnu već krajem sledeće godine

  • 1
mali, metro

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa predstavnicima kompanija "Power China" i "Alstom" o projektu izgradnje metroa u Beogradu i dogovoreno je da se do kraja godine usvoje pravni akti koji će regulisati odnos svih postojećih strana i biti osnova za sve dalje aktivnosti.

Mali je rekao da bi, ukoliko sve strane budu potpuno predano radile na projektu, radovi na Makiškom polju mogli da počnu već krajem sledeće godine. Sastanku su prisustvovali i ambasadori Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkoni, kao i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U projektu će zajednički učestvovati francuske i kineske kompanije. Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska strana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Kompanija "Ežis" trenutno radi na studiji izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu. Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

Kompanija "Ežis" je prethodno uradila "prifizibiliti studiju", u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra. Sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno značajnom projektu za Grad Beograd, na koji se čeka decenijama unazad, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi radovi na izgradnji što pre započeli.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, takođe je razgovarala danas s potpredsednikom "Alstom grupe", Filipom Delerom, i direktorom razvoja ove kompanije, Nikolom Andrijeom, o izgradnji beogradskog metroa.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da je beogradski metro jedan od najvažnijih i najzahtevnijih projekata koje će Srbija realizovati i na koji Beograđani čekaju decenijama. Kaže da veruje da su predstavnici kompanije imali dobar sastanak i sa ministrom finansija i da će uskoro biti dogovoreni i finansijski aranžmani, kako za građevinske radove, tako i za radove na sistemu.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>