• 1

Šta Hrvatskoj donosi ulazak u evrozonu? Jedna beneficija postala je veoma važna

"Ulazak u evrozonu znači i bitno likvidniju imovinu. Uvođenje evra ne znači da će penzijski fondovi smanjiti ulaganje u Hrvatskoj, već se time otvara prostor da višak bude uložen na inostranim tržištima, čime se postiže diverzifikacija", ističe hrvatski stručnjak

  • 1
Novac, pare, evri

Foto: Pixabay

S uvođenjem evra u Hrvatskoj, čiji je put utabao ulazak u Evropski kursni mehanizam u julu, nestaće, ili će se bitno smanjiti, valutni i kreditni rizici, a imovina penzijskih fondova biće bitno likvidnija.

Ovo je zaključak trećeg "Financial Bruncha", Udruženja društava za upravljanje penzijskim fondovima, i penzijskih osiguravajućih društava (UMFO) na temu evra, piše Poslovni dnevnik.

- Imovina obveznih penzijskih fondova polako prerasta domaće tržište kapitala, posebno u pogledu ograničenja valutne izloženosti. Imovina obveznih penzijskih fondova je od 2010. do danas narasla za 216 odsto, dok je BDP kumulativno narastao za 11% - ilustrovao je stručnjak Ivan Grbac.

Prema njegovim rečima, "već 2021. Hrvatska će biti iznad tržišne kapitalizacije trgovanih akcija na Zagrebačkoj berzi". Dalje poručuje da su aktivnosti penzijskih fondova doprinele razvoju domaćeg tržišta obveznica, što je, kako kaže, i bio jedan od njihovih zadataka.

To je, navodi se dalje, uticalo na promenu valutne strukture obvezničkog duga Hrvatske. Naredna faza je uvođenje zajedničke evropske valute.

- Ulazak Hrvatske u evrozonu, društvo 19 zemalja EU s platežnim sredstvom - evrom, šira je priča od samog smanjenja valutnog rizika, premda je to sigurno jedna od najvećih prednosti. Ulazak u evrozonu znači i bitno likvidniju imovinu. Uvođenje evra ne znači da će penzijski fondovi smanjiti ulaganje u Hrvatskoj, već se time otvara prostor da višak, odnosno rast imovine penzijskih fondova iznad rasta domaćeg kapitala i tržišta, bude uložen na inostranim tržištima čime se postiže diverzifikacija - smatra Grbac.

Fič ocenjuje da bi ulazak Hrvatske u evrozonu povećao hrvatski rejting za dva nivoa. Kako Grbac dalje ističe, a prenosi hrvatski portal, ulaganja penzijskih fondova biće buduće penzije današnjim radnicima koji štede. To znači da će dugoročne obveznice fondova (za isplatu penzija) biti namirene u evrima, ako ga Hrvatska uvede u planiranim rokovima, što je teoretski najranije moguće 2023. godine.

Video: Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju skoro 65.000 ljudi u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    29. septembar 2020 | 18:59

    Ma pametniji od nas mi se jos uvek ganjamo oko Putina Lukasenka i Bucka.Drugi trasiraju put u Evropi .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>