• 4
 ≫ 

Ko vara privrednike u Srbiji?! APR nije isto što i Privredni registar, pazite

 ≫ 

Novi pokušaj prevare privrednika desio se ponovo. Agencija za privredne registre apeluje da budete pažljivi

  • 4
biznis, odelo, kancelarija, posao, dres kod dress code

Foto: Shutterstock

Preporučena pisma i uplatnice ovih dana stižu na adrese mnogih firmi po Srbiji, a u njima se traži uplata za izvesni privredni registar i upozorava na penal od 15.000 dinara, ukoliko ne izvršite uplatu. Kako je ustanovljeno, iza reklame stoji platforma koja upravlja internet stranicom www.privredni-registar.rs, a čiji je naziv gotovo identičan Agenciji za privredni registar (APR).

APR  je reagovala odmah i upozorila privredne subjekte da nemaju obavezu upisa u registar portala "Privredni-registar.rs", jer to nije zvaničan registar APR-a, već je reč isključivo o komercijalnoj ponudi za oglašavanje.

Agencija je zato i danas, kao i u prethodnom slučaju, obavestila nadležne državne organe- MUP, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu- Posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, o novom pokušaju obmanjivanja javnosti i dovođenja u zabludu privrednih subjekata, u vezi prirode komercijalne usluge koju pruža jedno privredno društvo privrednim subjektima na tržištu.

Agencija je upozorila i da se obratila RNIDS-u, zbog registracije domaćeg internet domena "privredni-registar.rs", koji najviše dovodi u zabludu privredne subjekte da se radi o Registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre.

apr, prevara

Ovako izgleda adresa koja je stizala na adrese privrednika/Foto: Printscreen

- Agencija za privredne registre uživa ugled kod privrednih subjekata, pre svega jer se postupak registracije sprovodi na brz, efikasan i transparentan način, pošto se registrovani podaci objavljuju na internet stranici Registra privrednih subjekata, na veb-sajtu www.apr.gov.rs. Ovaj sajt je drugi po posećenosti među državnim organima u javnoj upravi Republike Srbije, jer se upravo veliki broj privrednika i građana pouzdaje u javno dostupne registrovane podatke iz APR - navodi Agencija.

Za razliku od Registra privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre u skladu sa zakonom, upis na veb-sajtu nazvanom „Privredni registar” nema nikakvu korist za privredne subjekte, osim upitnog načina reklamiranja, reki su nam u APR.

Posetimo, samo pre nekoliko dana, privrednicima je stizala lažna uplatnica koja je mnoge dovela u zabludu.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bogdanveliki

    29. septembar 2020 | 16:32

    Drzava ne reaguje, i meni je to stiglo, amateri zele preko noci da se obogate

  • mime

    30. septembar 2020 | 15:28

    meni je to danas stiglo zasto niko ne reaguje ako je prevara

  • Cvecka

    1. oktobar 2020 | 12:46

    Dobila i ja pre neki dan i naravno mislila da je to APR. Dobijem i greskom za neku firmu iz Vranja ali moja adresa i maticni broj. Ja im odmah vratim na adresu koju su napisali u zaglavlju . Danas mi se vratilo kao nepotpuna adresa jer izgleda da su oni na toj samo prijavljeni a da tamo ni nemaju kancelariju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>