• 1
 ≫ 

Buran dan za svetske deonice: Volstrit "uzdrman" zbog debate Trampa i Bajdena

 ≫ 

Poslednje ankete pokazuju da Džo Bajden vodi na nacionalnom nivou i u mnogim saveznim državama

  • 1
Volstrit, Wall Street

Foto: Tanjug/AP

Na Volstritu su juče pale cene deonica, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dva kandidata za predsednika SAD, Džoa Bajdena i Donalda Trampa.

Dau Džons oslabio je 131 bod ili 0,48 odsto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 odsto, na 3.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 odsto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posledica je opreza ulagača uoči sinoćnje prve televizijske debate između republikanskog kandidata predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Poslednje ankete pokazuju da Bajden vodi na nacionalnom nivou i u mnogim saveznim državama.

- Ova debata ima potencijala da utiče na tržište, pa ulagači nisu voljni znatnije da menjaju pozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Vašingtonu, bilo da su to fiskalni podsticaji ili predsednički izbori - kaže Dejvid Karter, direktor u firmi "Lenox Wealth Advisors".

Rezultati izbora mogli bi da utiču na različite sektore, ponajviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trampovog smanjenja poreza, kažu analitičari. Karter dalje navodi da je stav većine da bi "tržištu moglo biti dobro i s Trampom i s Bajdenom, ali ulagači treba da znaju ko je pobednik i žele čistu pobedu".

Poslednjih sedmica tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka ekonomije od korona krize i nedostatka novih fiskalnih podsticajnih mera. Međutim, poslednjih dana ponovno je oživela nada da će se Kongres i Bela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa podsticaja, vrednog oko 2,2 biliona dolara.

Kako se bliži kraj meseca i tromesečja, sve je jasnije da će septembar biti prvi mesec od marta u kojem su indeksi na berzi pali. Od početka meseca, S&P 500 na gubitku je 4,7 odsto, Dau Džons 3,4%, a Nasdaq indeks 5,9 odsto. Ipak, i u celom trećem tromesečju indeksi će zabeležiti dobitke.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije, cene deonica na Volstritu snažno su porasle od marta, kada su zbog izbijanja korona krize pale na najniži nivo u nekoliko godina unazad.

Početkom septembra, S&P 500 i Nasdaq indeks dosegli su rekordne nivoe, ali su od tada oštro pali, ponajviše zbog korekcije cena tehnoloških deonica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta. I na evropskim berzama cene deonica su juče pale.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    30. septembar 2020 | 10:53

    Ovo je ekonomska igranka, veliki novac uvek pobedjuje, oni su samo dobri glumci svojih stranaka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>