• 25

Slovenci izglasali zabranu rada prodavnica nedeljom, Srbija ima jasan stav

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama

  • 25
Supermarket, stop

Foto: Shutterstock

 Prodavnice u Sloveniji će nedeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su poslanici u parlamentu. Izmenama Zakona o trgovini, za čije su usvajanje u Narodnoj skupštini glasala u utorak 72 od 88 poslanika, uz retke izuzetke se zabranjuje rad prodavnica nedeljom i praznicima.

Od zabrane su izuzete trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, prenosi Indikator.ba.

Takođe, nedeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedeljnom je tada podržalo nešto više od 57 posto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim juče, a najavila je i mogućnost ocene ustavnosti zakonskog rešenja.

Kako je ranije potvrđeno za Telegraf Biznis, Srbija još ne razmišlja o ovoj opciji i zasad je odluka na pojedinicima. 

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    Da prodavnice budu zatvorene nedeljom potrebna je kultura i disciplinovanost gradjana , odnosno potrošača. Veliki marketi i lanci prodavnica svoje akcije i tzv " sniženja " nude baš nedeljom. Potrošači su naviknuti da kupuju sve u mega marketima, preko tv od reklama više ne mozes gledati emisiju, stalno reklame, blokovi po 15 min. Drugi problem koji je vidljiv gradjani su se odvikli i pijace , sve manje se kupuje domace voće povrće, u domovima deci se serviraju strani proizvodi sumnjivog porekla . Sad je sve na globalnom nivou , marketi su otvoreni u manjim gradovima , sav pazar koji imaju ide u Beograd opet centralizovano. Malim str prodavnicama ostavili su da DZEDZE za cigarete mleko i hleb ko zaboravi , zato mali ne može da se izbori sa megalomanijom prodaje svetskih lanaca . Mi bi trebali znati da je bolje u trgovini imati manje porodične trgovine gde su radnici ukućani jer to su i radna mesta , pravilnije se raspoređuje novac od pazara i ostaje u Opštini na lokalnom nivou. Sad je to teško, otvorenl su mnogi veliki lanci trgovina , sad je teško parirati njima , oni milosti nemaju ,njihov lobi nezna za bilo koji dan ili Svetac.

  • Cava

    Tako je,najnormalniji narod,od bivsih,od njih samo moze da se uci!

  • Privatnik

    Nedelja treba da bude ne radan dan ali za sve, veliki tajkuni su i uveli rad nedeljom mali samo prate stanje na trzistu i razmazene musterije!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke