• 1

Bivši šef Nisana pobegao sa suđenja pa sad podučava druge: "Moje iskustvo biće im uzor"

Nekada jedan od najuticajnijih ljudi na svetu, želi da pomogne domovini

  • 1
Carlos Ghosn, Karlos Gosn

Foto: Tanjug/AP

Karlos Gosn, bivši izvršni direktor Nisana koji je bio u centru skandala jer je pobegao sa suđenja u Japanu, pokrenuo je program poslovne obuke kako bi pomogao ekonomskom oporavku Libanu.

Liban je, podsetimo, postao njegovo utočište, a ta zemlja pogođena je krizom. On je otkrio planove da će da podučava poslovne lidere, pruža tehničku obuku i otvara nova radna mesta u okviru nove veze sa Univerzitetom USEK, u Bejrutu.

Saopštenje dolazi manje od dva meseca nakon što je razorna eksplozija potresla glavni grad i gurnula u ekonomske probleme tu zemlju.

Ghosn, koji se i sam suočio sa optužbama za finansijske prekršaje nakon dramatičnog bekstva iz Tokija u Bejrut u decembru 2019. godine, rekao je da inicijativa nije bila politički motivisana, već da je imala za cilj da podrži Liban "tokom ovog teškog perioda".

- Ovde se radi o stvaranju radnih mesta, zapošljavanja i preduzetnika kako bi se društvu omogućilo da preuzme svoju ulogu u obnovi zemlje - rekao je na konferenciji za novinare najavljujući program.

Do hapšenja u novembru 2018. godine, Ghosn je bio proslavljen zbog preokreta koji je napravio u Nisanu. Biznismen rođen u Brazilu, odrastao u Bejrutu, bio je velika figura u automobilskoj industriji i zauzimao je ključne rukovodeće položaje u kompanijama Reno, Micubiši i Mišelin.

Partnerstvo sa USEK-om, za koje se univerzitet Ghosnu obratio ubrzo nakon njegovog povratka u Liban krajem prošle godine, nazvano je "korak napred". Fokusiraće se na pomaganje kompanijama koje se bore i podučavanje pojedinaca da "postanu neprocenjivi".

- Uzor je moje iskustvo, ono što mislim da su osnovne potrebe najvišeg rukovodioca u veoma konkurentnom okruženju - rekao je Ghosn.

Prvi od kurseva, koji bi trebalo da započne u martu, biće dostupan za dvadesetak viših rukovodilaca u Libanu i na Bliskom Istoku.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nostalgija

    30. septembar 2020 | 17:09

    Ja pomislih fotka iz “Balkanskog Spijuna”

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>