• 6
 ≫ 

Domaće kompanije razvile srebrne maske protiv korone, traže ih u Makedoniji, Grčkoj, Albaniji

 ≫ 

Prve količine maski za decu će biti isporučene do 10. oktobra

  • 6

Na tržištu Srbije i regiona sredinom oktobra će se pojaviti novi proizvod "srebrna maska", u veličinama za decu i odrasle, sa dodatnim nivoom zaštite.

Ovaj proizvod je rezultat povezivanja domaćih proizvođača, kompanija "Koloid" i "Galenika farmacija".

"Srebrna maska", do čije proizvodnje je došlo u pogonu u Petrovcu na Mlavi, uz posredovanje Privredne komore Srbije (PKS), rezultat je primene savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolita putem ultrazvučne jonizacije trajno integrišu u tkaninu, što predstavlja dodatni nivo zaštite.

Sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS, Mirjana Vučićević, prilikom obilaska proizvodnih kapaciteta izjavila je da je partnerstvo ovih kompanija odličan model za stvaranje domaćih inovativnih proizvoda, konkurentnih i na međunarodnom tržištu.

- Očekujem da će ova saradnja biti odličan primer drugima da se povezuju, razmenjuju ideje, razrađuju rešenja i kreiraju kvalitetne proizvode. Privredna komora Srbije uvek će biti institucionalna podrška domaćoj prerađivačkoj industriji i njenim nastojanjima da stvori nove vrednost - rekla je ona.

Direktorka "Galenika farmacije", Ljiljana Topić, kazala je da ta kompanija proizvodi zaštitnu opremu, sterilne i nesteriline proizvode i ima više od 50 različitih medicinskih sredstava upisanih u registar koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva.

- U delu u Petrovcu smo usko specijalizovani za proizvodnju zaštitnih maski za decu i odrasle. Prepoznali smo strateškog partnera u kompaniji "Koloid" i krenuli smo u prvi korak proizvodnje srebrnih koloidnih dečijih maski, a prve količine će biti isporučene do 10. oktobra - rekla je Ljiljana Topić.

"Galenika farmacija" sada u novom pogonu u Petrovcu na Mlavi pravi 200.000 zaštitnih dečijih maski, a posle njih počeće i proizvodnja maski sa jonima srebra za odrasle. Ova kompanija proizvodi sterilne i nesterilne komprese, flastere, hanzaplaste, zavojne i sanitetske materijale, auto-apoteke, ormariće i torbice za prvu pomoć.

Generalni direktor "Koloida", Božidar Backović, rekao je da ta firma ima 14 godina iskustva u proizvodnji i razvoju proizvoda na bazi srebrnih jona. Dodao je da je ova saradnja na proizvodnji srebrne zaštitne maske tek početak i zahvalio se PKS koja je prepoznala potencijale "Koloida".

- Naši najbolji stručnjaci su sada u saradnji sa kompanijom "Galenika farmacija" uspeli da zajedničkom saradnjom integrišu jonsko srebro i zeolite putem ultrazvuka, što je tehnologija ultrazvučne jonizacije. Pošlo nam je za rukom da to srebro zadržimo dugogotrajno u samoj tkanini maske. Tako obezbeđujemo dodatnu antimikrobnu zaštitu i produžavamo period trajanja maske - istakao je.

Kako dalje navodi, "maska i tehnologija koju smo uspeli da zajednički razvijemo sa "Galenika farmacijom" je nešto što je već prepoznato na tržištu regiona i postoji interesovanje i trebovanje od kompanija iz Grčke, Makedonije i Albanije. Nadamo se uspešnoj i dugoročnoj saradnji".

U saradnji sa Fondacijom Novak Ðoković prva serija srebrnih maski za decu od 100.000 komada biće donirana đacima prvacima osnovnih škola širom Srbije.

Video: Lončar: Ne smemo da se uspavamo u borbi protiv virusa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    30. septembar 2020 | 13:27

    I po cemu su poznate ove maske ..

  • Dule V

    30. septembar 2020 | 13:50

    Zar mi ne dobismo onu masinu za pravljenje maski koju je predsednik promovisao kad su oni silni avioni stizali iz Kine najavivsi i zaposlenje veceg broja u toj proizvodnji. Gde je smestena i kolko je njuh zaposleno?

  • Ana

    30. septembar 2020 | 15:01

    Sllucajno sam ih kupila, odlicne su. Oseti se da su boljeg kvaliteta od obicnih hirurskih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>