• 2

Dramatično: Oporavak aerodroma tek za četiri godine!

Međunarodni putnički saobraćaj i dalje praktično ne postoji, a oporavak aerodromskog sektora može da se očekuje tek za četiri godine, upozorava u svom najnovijem blogu Luis Felipe de Oliveira, generalni direktor  Međunarodni savet aerodroma (ACI)

  • 2
ACI World’s new Director General, Luis Felipe de Oliveira Photo ACI G.P. ACI World’s new Director General, Luis Felipe de Oliveira, Foto: ACI G.P.

Aerodromski sektor, kao sastavni deo globalnog vazduhoplovnog ekosistema, spada među industrije koje su među najteže pogođenim globalnom pandemijom. Poslednja procena ACI pokazuje da će posledice pandemije rezultirati smanjenjem za više od 5,6 milijardi putnika, i padom ukupnih prihoda aerodroma širom sveta za više od 104,5 milijardi dolara za 2020. godinu.

- Pre početka leta 2020. godine većina stručnjaka iz oblasti vazduhoplovstva  prognozirala je da obim putničkog saobraćaja pre 2023. godine neće dostići nivo iz 2019. godine.  Ipak, kako mnogo aviona i dalje ne leti, a mere karantina širom sveta su neusklađene, trenutne projekcije na međunarodnom tržištu pokazuju da će se obim putničkog saobraćaja verovatno vratiti tek 2024. godine - navodi Luis Felipe de Oliveira, generalni direktor Međunarodnog saveta aerodroma (ACI).

- Pored oporavka koji traje duže nego što se očekivalo, i dalje postoji velika neizvesnost za avio-industriju. Iako smo predviđali da će jun biti prekretnica za oporavak avio-industrije, međunarodni putnički saobraćaj i dalje praktično ne postoji, što u velikoj meri utiče na finansijske rezultate aerodroma i odlaže oporavak - stoji u analizi direktora ACI.

Aerodromi su jako bitan deo vazduhoplovnog ekosistema, pokretač ekonomskog rasta i zapošljavanja, koji može da doprinese poboljšanju globalnog prosperiteta. Globalno, aerodromi zapošljavaju više od 6,1 miliona ljudi, što čini 60% ukupne direktne zaposlenosti u avio-industriji. Efikasna avio-industrija je ključni pokretač ekonomskog i socijalnog razvoja, pa je oporavak avio- saobraćaja, stoga, neophodan za oporavak i rast globalne ekonomije.

https://blog.aci.aero/author/luis-felipe-de-oliveira/

Priredio Đorđe Tanasković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    1. oktobar 2020 | 21:20

    A ratni avioni mogu? Kuku koji ste vi iidioti. Hocete da ljudi ne mogu da putuju. Uzas!

  • Ljube

    2. oktobar 2020 | 01:01

    Sto jes ,jes , puno se putovalo ....treba smanjiti ,,,!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>