• 0

Bilo je dovoljno nekoliko meseci da nestane 3,5 miliona poslova. Zemlja na rubu egzistencije

Očekuje se da će pad na godišnjem nivou iznositi 12 procenata

  • 0
buenos ajres, argentina

Buenos Ajres / Foto: Pixabay

Cela Južna Amerika je manje-više u teškom položaju decenijama, a posebno tokom ove kovid-19 krize. Možda niste znali, ali za razliku od malenog, susednog Urugvaja koji ima stabilnu ekonomiju, polovina Argentinaca je na ivici egzistencije.

U drugom kvartalu ove godine, 50 odsto stanovništva je živelo u siromaštvu, što je nagli rast u odnosu na isti period 2019. godine. To je dokaz koliko je maha uzela korona kriza u ovoj, ali i okolnim zemljama. Zapravo, to su odmah na početku i konstatovali svetski ekonomisti: aktuelna finansijska kriza će najpre pogoditi slabije razvijene zemlje.

Dugogodišnju ekonomsku "klackalicu" u Argentini, korona je samo dodatno poremetila. Katolički univerzitet u Argentini (UCA) procenio je da je stopa siromaštva krajem juna porasla na između 46 i 47 posto, nakon višemesečnih blokada.

Vlada izlazi sa podacima da je stopa siromaštva u ovoj skrajnutoj državi sveta porasla na 40,9 posto u prvih šest meseci 2020. godine, što je značajan rast u odnosu na 35,5% zabeleženih u drugoj polovini 2019. Agustin Salvija, istraživač, kaže da "postoji više opšteg siromaštva, mada je nejednakost još izraženija".

Argentina (broji oko 45 miliona stanovnika) je u proteklom periodu izgubila čak 3,5 miliona radnih mesta, a nivo siromaštva se sada izražava kroz 193 dolara mesečno. Kako Salvija dalje navodi, šanse za oporavak u bliskoj budućnosti su male. Njegova ocena je da će oko 45% Argentinaca biti siromašno i krajem godine.

Argentinska ekonomija je u drugom kvartalu upisala rekordno smanjenje od 19,1 odsto, u odnosu na prošlu godinu, jer je pandemija bitno ugrozila proizvodnju i potražnju. Očekuje se da će pad na godišnjem nivou iznositi 12 procenata.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke