• 0

Bilo je dovoljno nekoliko meseci da nestane 3,5 miliona poslova. Zemlja na rubu egzistencije

Očekuje se da će pad na godišnjem nivou iznositi 12 procenata

  • 0
buenos ajres, argentina

Buenos Ajres / Foto: Pixabay

Cela Južna Amerika je manje-više u teškom položaju decenijama, a posebno tokom ove kovid-19 krize. Možda niste znali, ali za razliku od malenog, susednog Urugvaja koji ima stabilnu ekonomiju, polovina Argentinaca je na ivici egzistencije.

U drugom kvartalu ove godine, 50 odsto stanovništva je živelo u siromaštvu, što je nagli rast u odnosu na isti period 2019. godine. To je dokaz koliko je maha uzela korona kriza u ovoj, ali i okolnim zemljama. Zapravo, to su odmah na početku i konstatovali svetski ekonomisti: aktuelna finansijska kriza će najpre pogoditi slabije razvijene zemlje.

Dugogodišnju ekonomsku "klackalicu" u Argentini, korona je samo dodatno poremetila. Katolički univerzitet u Argentini (UCA) procenio je da je stopa siromaštva krajem juna porasla na između 46 i 47 posto, nakon višemesečnih blokada.

Vlada izlazi sa podacima da je stopa siromaštva u ovoj skrajnutoj državi sveta porasla na 40,9 posto u prvih šest meseci 2020. godine, što je značajan rast u odnosu na 35,5% zabeleženih u drugoj polovini 2019. Agustin Salvija, istraživač, kaže da "postoji više opšteg siromaštva, mada je nejednakost još izraženija".

Argentina (broji oko 45 miliona stanovnika) je u proteklom periodu izgubila čak 3,5 miliona radnih mesta, a nivo siromaštva se sada izražava kroz 193 dolara mesečno. Kako Salvija dalje navodi, šanse za oporavak u bliskoj budućnosti su male. Njegova ocena je da će oko 45% Argentinaca biti siromašno i krajem godine.

Argentinska ekonomija je u drugom kvartalu upisala rekordno smanjenje od 19,1 odsto, u odnosu na prošlu godinu, jer je pandemija bitno ugrozila proizvodnju i potražnju. Očekuje se da će pad na godišnjem nivou iznositi 12 procenata.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>