• 0
 ≫ 

Da li vam se desilo ovo? Navodili radnike da im otkriju intimne detalje, kazna 35 miliona evra

 ≫ 

Švedski modni gigant se neće izvući tako lako, jer su njegovi menadžeri "neformalno" dolazili do ličnih podataka zaposlenih, kao što su verska uverenja ili istorije bolesti

  • 0
h&m prodavnica

H&M prodavnica / Foto: Shutterstock

Švedski modni lanac H&M kažnjen je sa 35,3 miliona evra, odlukom nemačkog ombudsmana, zato što su menadžeri povredili privatnost zaposlenih, time što su prikupljali podatke vezane za verska uverenja ili istorije bolesti.

Kako se navodi u saopštenju direktora nadzorne agencije za zaštitu podataka, Johanesa Kaspara, ovaj slučaj pokazuje "grubo zanemarivanje" pravila o zaštiti podataka, prenosi Blumberg.

Kršenje ovog pravila počelo je još 2014. godine, a pojedini menadžeri su čak "išli korak dalje" u nameri da saznaju više informacija iz intimnog života radnika. Naime, češće su vodili sa njima neformalne razgovore.

Oni su na taj način pokušali da saznaju nešto više o porodičnim problemima i verskim uverenjima osoblja, koje su potom čuvali. Modni gigant je priznao da su otkriveni nedostaci u servisnom centru i da će preuzeti sve mere da se šteta ispravi.

Video: Rajkov: Vaši lični podaci su najvrednija stvar koju imate

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>