• 1

Otkazi "pljušte" na sve strane: Da li je ovo najgori dan u avio-industriji ikada?

Avio-kompanije, međutim, nisu jedine pogođene kovid-19 krizom. Dizni, Šel i ostali giganti, takođe su najavili masovna otpuštanja

  • 1
avion, let

Foto: Pixabay

Vazduhoplovna industrija je potpuno poražena, a njeni radnici sigurno nisu ni slutili da će ih tako nešto zateći, barem ne ove godine. Ipak, korona kriza je potpuno obustavila letove, koji se tek sada lagano oporavljaju, mada je šteta učinjena - i ogromna je. Ceh će platiti zaposleni.

Izbrisano je na desetine hiljada radnih mesta tokom ovih meseci, a poslodavci najavljuju nova masovna otpuštanja i smanjenja zarada uoči jeseni i zime. Ovaj dan bi, zapravo, mogao biti najgori u istoriji avio-industrije, kada je reč o otkazima: nakon propalih pokušaja da se obezbedi još saveznog novca, "American Airlines" i "United Airlines" prisiljeni su da zajedno ukinu 32 hiljade radnih mesta, piše CNN.

Ova mera je odlagana do poslednjeg trenutka, jer su postojale nade da će vazduhoplovna industrija dobiti više novca od države, kako bi sačuvala brojne radne pozicije. Kako se dalje navodi, "Kongres i Bela kuća nisu uspeli da nađu kompromis vezan za novi paket ekonomskih podsticaja, koji bi uključio veću federalnu pomoć".

Putnički avio-prevoznici i njihovi sindikati lobiraju da dobiju novac poreskih obveznika za plate radnika još šest meseci, tačnije do marta 2021. godine. Ovaj segment, međutim, nije jedini pogođen u toj meri. Dizni je početkom nedelje najavio 28.000 otkaza, samo u SAD, jer zbog pandemije parkovi i rizorti ne mogu da rade.

Osim toga, kako smo već pisali, Šel (Shell) je rekao da ukida 9.000 radnih mesta, a čak i "Goldman Sachs" nastavlja da procesuira otpuštanja koja su bila "pauzirana". Investiciona banka planira da eliminiše oko 400 radnih mesta ili manje od 1% svoje radne snage.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • invazija

    2. oktobar 2020 | 12:31

    Strasno je sta se desava sa aviokompanijama, na kraju ce se sve ugasiti osim privatnih, tako da ce leteti samo oni koji mogu da priuste Royal charter letove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>