• 0

Još više sumnjaju u Nikolu: Zahtevaju uklanjanje "spornih" video zapisa sa Jutjuba

U jednom trenutku, tržišna kapitalizacija "Nikole" dosegla je 30 milijardi dolara, što je mnogo za kompaniju koja još uvek nije prodala nijedan e-kamion, niti proizvela sopstvene vrhunske delove

  • 0
Nikola Motor Company Foto: Shutterstock

Nižu se pehovi za kompaniju "Nikola Motor" i njenog osnivača Trevora Miltona, koji je, u međuvremenu, podneo ostavku na mesto glavnog izvršnog direktora.

Sve u vezi sa ovom kompanijom za proizvodnju e-kamiona je obećavalo, a onda se desilo to da je "Nikola" optužen za lažiranje tehnologije. Naime, na svojim promotivnim videima "Nikola" je prikazivao e-kamione koji voze "sami", dok su se, zapravo, kotrljali niz brdo.

Posle toga je usledio novi šok za fanove "Nikole". Otkriveno je da je kompanija kopirala dizajn jednog futurističkog kamiona - od "Rimac Automobili", i da je pritom htela da patentira to rešenje. O svemu tome se oglasio gigant "Tesla", koji proizvodi e-vozila.

Sada se dešava nešto novo, čudno, u vezi sa menadžerom "Nikole". Ovih dana kompanija, pozivajući se na prava na sporne video zapise, traži uklanjanje videa s Jutjuba. Prema informacijama "Financial Times"-a, najmanje dva komentatora koji su iskoristili video zapise "Nikole" za svoje sadržaje - primetila su uklanjanje materijala.

Sem Aleksander, koji je na svom kanalu postavio nekoliko "kritičnih zapisa" o "Nikoli", dobio je potvrdu da mu je jedan video izbrisan, jer sadrži snimke "Nikola One" kamiona u pokretu. Kako pišu mediji, ne treba nam mnogo da shvatimo da kompanija sada koristi svoja prava, kako bi stala na put onima koji otkrivaju njene obmane.

To podgreva priču da su optužbe vezane za lažnu tehnologiju - istinite. U jednom trenutku, pre nego što je objavljen "Hindenburg report", koji je razotkrio obmanjujuće video zapise i još spornih momenata u poslovanju, tržišna kapitalizacija "Nikole" dosegla je 30 milijardi dolara.

To je mnogo za kompaniju koja još uvek nije prodala nijedan e-kamion, niti proizvela sopstvene vrhunske delove, već se oslanjala na dobavljače.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>