• 9
 ≫ 

Novi turski investitori u Srbiji, otvaramo veliku industrijsku zonu: Mali u poseti Turskoj

 ≫ 

Delegacija Republike Srbije predvođena ministrom finansija Sinišom Malim boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj

  • 9
Mali u Turskoj

Foto: Tanjug

Delegacija naše zemlje nastavlja razgovore sa visokim predstavnicima Turske, koje je prošle nedelje započeo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić se tom prilikom sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a dva predsednika su razgovarala o konkretnim ekonomskim projektima od značaja za Srbiju. Delegacija Republike Srbije se danas sastala sa ministrom privrede, industrije i tehnologije Mustafom Varankom, a tema sastanka je bila otvaranje nove velike industrijske zone u Republici Srbiji.

- Zbog ogromnog interesovanja ne samo turskih investitora, već investitora iz celog sveta, namera nam je da otvorimo još jednu industrijsku zonu kako bismo im omogućili da u Srbiji dobro i efikasno posluju. Upravo zvog toga, posetili smo industrijsku zonu Gebze, koja je poznata po svom uspešnom poslovanju, a upravo će nam oni pomoći da nešto slično uradimo i sa našom novom industrijskom zonom. Podsećam vas da trenutno u Srbiji imamo 15 aktivnih slobodnih zona, koje odlično funkcionišu, ali moramo i dalje da povećavamo taj broj s obzirom na želju stranih investitora da rade u našoj zemlji. To uvek znači više posla za naše ljude, veću konkurentnost na tržištu, pa samim tim i veće plate. Ovo je dobar signal pogotovo s obzirom na krizu koja vlada u celom svetu, a koja je izazvanu pandemijom koronavirusa. Mi smo uspešno uspeli da je prebrodimo, imali smo odličan ekonomski program za podršku privredi, i investitori to već prepoznaju i veruju nam - rekao je Mali.

On je podsetio da je Srbija apsolutni rekorder u privlačenju stranih direktnih u regionu, te da privlači ukupno dve trećine stranih investicija koje stižu na zapadni Balkan. Kako je naveo, to je prepozano i čuveni Fajnenšl tajms koji nas je proglasio za svetske rekordere u privlačenju stranih direktnih investicija.

- Strani investitori su prezadovoljni, imamo vredne ljude, odlične radnike i upravo zbog toga su investitori širom sveta zainteresovani za dolazak u Srbiju. Naša ekonomija je i za vreme krize pokazala da je otporna i fleksibilna, i to investitori prepoznaju. Podsetiću vas da će prema našim projekcijama Republika Srbija ovu godinu završiti sa privrednim rastom od -1 do nula odsto, što će biti i najbolji rezultat u Evropi. Čuli ste juče i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj koji su pohvalili Srbiju i potvrdili da ćemo imati najbolje rezultate kada je reč o privrednom rastu. Osim toga, nezaposlenost u drugom kvartalu nam je na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto, javni dug je pod kontrolom i ispod nivoa od 60 odsto koji propisuje Mastriht - rekao je Mali.

On je zaključio da je namera Vlade da Srbija brže i više raste, te da postiže još bolje rezultate. Tome će, kako je rekao, svakako doprineti novi turski investitori koji će još više ulagati u Srbiju. Mali je podsetio da u našoj zemlji posluje mnogo odličnih turskih kompanija, te da je danas taj broj veći od 800, dok ih je u 2015. godini bilo oko 130. Kako je rekao, turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi u Srbiji.

Video: Vučić o razgovoru sa Erdoganom: Pričali smo o tri važne teme

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    2. oktobar 2020 | 18:00

    Svaka investicija I svako novo radno mesto puno znace.

  • Cc

    2. oktobar 2020 | 16:30

    Dzaba kad su plate maksimum 350€ u radnickim zonama.

  • Zico

    2. oktobar 2020 | 19:51

    Treba priznat , opet da nije Turaka bruka nebismo imali leba da jedemo , a da nece Grci ili rusi nece sigurno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>