• 0

Najmoćnija svetska banka povlači tužbu, to je košta skoro milijardu dolara

Sve je počelo od nezakonite trgovine plemenitim metalima i obveznicama, iza koje stoje bivši zaposleni

  • 0
sud, presuda, tužba Foto: Pixabay

Multinacionalna američka investiciona banka "JPMorgan Chase" mora da plati 920 milona dolara zbog povlačenja tužbe, vezane za nezakonitu trgovinu plemenitim metalima i obveznicama.

Dogovor je sklopljen sa Ministarstvom pravde SAD, a evo o čemu je tačno reč. Zaposleni u ovoj banci, iz Njujorka, Londona i Singapura, protivno zakonu su trgovali terminskim ugovorima za kupovinu zlata, srebra, platine i paladijuma, sa namerom da otkažu narudžbine pre realizacije.

Oglasio se i zamenik predsednika Banke, Danijel Pinto, koji je rekao: "Ponašanje pojedinaca, na koje se odnose današnje odluke, neprihvatljivo je i oni više ne rade u našoj kompaniji".

Ova ilegalna trgovina se odvijala čak osam godina: od 2008. do 2016, a prema saopštenju Ministarstva pravde, u njoj je učestvovalo 10 bivših trgovaca. Takođe, učestvovalo je pet bivših radnika u JPMorganu.

"Skoro celu deceniju, značajan broj trgovaca i službenika u odeljenju prodaje JPMorgana, otvoreno je zanemarivao američke zakone koji štite od nezakonitih radnji na tržištu", saopšteno je iz FBI.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>