• 1

Novi trgovinski rat: Uzeli zakon iz 1974. da bi kaznili jednu državu

SAD se bave vijetnamskim trgovinskim i deviznim praksama

  • 1
Vijetnam

Vijetnam / pixabay.com

Koristeći isti zakon koji je dozvolio SAD da uvedu carine na kineski uvoz vredan milijarde dolara, Trampova administracija otvorila je istragu o trgovinskoj praksi jednog od svojih najvećih trgovinskih partnera, Vijetnama.

Istraga, pokrenuta po nalogu predsednika Donalda Trampa, a koju je najavila kancelarija američkog trgovinskog predstavnika, usredsređena je na dva pitanja. Prvo je da li je Vijetnam namerno potcenio svoju valutu, čineći svoje proizvode jeftinijim u inostranstvu i tako čineći štetu američkoj trgovini.

- Nelojalna devizna praksa može naštetiti američkim radnicima i preduzećima koja se takmiče sa vijetnamskim proizvodima koji mogu biti veštački jeftiniji zbog potcenjivanja valute - rekao je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Vašington takođe želi da istraži vijetnamski uvoz ilegalno posečene ili trgovane građe, za koju kaže da „šteti životnoj sredini i da je nepravedan prema američkim radnicima i preduzećima“.

Istraga se zasniva na članu 301 Trgovinskog zakona iz 1974 - istoj odredbi koju je Trampova administracija koristila da započne trgovinski rat sa Kinom. Vašington je takođe koristio navode o manipulaciji valutama protiv Kine u jeku trgovinskih tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Vijetnam je sada među 10 najvećih trgovinskih partnera SAD-a, ali istovremeno sa četvrtim najvećim suficitom. Američki trgovinski deficit sa azijskom državom dostigao je skoro 35 milijardi dolara, nadmašivši samo Kinu, Meksiko i Švajcarsku.

Vijetnam je od prošle godine zapeo na spisku Ministarstva finansija. U avgustu je Ministarstvo finansija utvrdilo da je Vijetnam depresirao svoju valutu u trgovinskom slučaju koji se odnosi na gume, rekavši da je dong potcenjen za oko 4,7 odsto u odnosu na dolar.

Iako bi potez Vašingtona protiv Vijetnama mogao dovesti do gubitaka za proizvođače, malo je verovatno da će istraga biti završena pre izbora, jer obično to traje mesecima.

Video: Ovo treba doživeti! Najduža žičara na svetu prolazi kroz oblake

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>