• 1

"Pandemija preti da izazove dužničku krizu. Moraćemo da otpisujemo dugove"

Zemlje u razvoju već idu spiralom slabog rasta...

  • 1
novac, budžet Foto: Pixabay

Pandemija kovid-19 je loše uticala na društvo u celini, pa bi prema rečima predsednika Svetske banke, Dejvida Malpasa, mogla da dovede do dužničke krize u nekim zemljama. On apeluje na investitore da budu "u niskom startu", spremni da im pomognu.

Kako je dalje naveo za nemački poslovni list "Handelsblat", "evidentno je da neke zemlje ne mogu da vrate dug koji su uzele. Stoga moramo da smanjimo nivo duga. To može da se nazove oprost duga ili otpis".

On je rekao da je važno da se dug smanji restrukturiranjem. Inače, to nije novina, slične akcije su sprovođene u prošlosti, tokom većih ekonomskih kriza. Kako smo već pisali, na osnovu prognoza Svetske banke, ova pandemija bi mogla da "gurne" čak 100 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo.

Zato je sada važno, kaže Malpas, da se aktiviraju privatne banke i investicioni fondovi. Predsednik Svetske banke upozorava da bi pandemija mogla da izazove još jednu dužničku krizu, jer zemlje u razvoju već idu spiralom slabog rasta i finansijskih problema.

- Ogroman budžetski deficit i vraćanje dugova pritiskaju ove ekonomije. Pored toga, tamošnje banke ulaze u probleme zbog loših pozajmica - naveo je Malpas.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    5. oktobar 2020 | 11:02

    Otpisivace se dug u normalnim drzavama. U nasoj, zafalilo para u kasi pa su poceli da naplacuju dugove iz 2010 godine!!!! I to preko izvrsitelja!!!! Sram vas bilo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>