• 7
 ≫ 

U "Aerodrom Trebinje" već uloženo 50 miliona evra, počele pripreme za izgradnju

 ≫ 

Izgradnju aerodroma u potpunosti će finansirati Republika Srbija

  • 7
Trebinje Trebinje / Foto: Shutterstock

U Trebinju su uveliko počele pripreme za izgradnju aerodroma, a pored premera zemljišta između tri naselja, pripremaju se i tehnička dokumentacija i posebni timovi iz različitih oblasti avio-saobraćaja.

Na potezu od naselja Taleža do Huma, od tri i po kilometra, obavlja se premer 300 hektara zemljišta, za budući aerodrom, a radi se o području u kojem nema naselja.

- Na tom delu su odrađena geodetsko-tehnička snimanja i pripreme za buduću eksproprijaciju. Duga faza je cepanje parcela za izradu zoning plana i treća je procena vrednosti nekretnina, koje ulaze u obuhvat eksproprijacije - izjavio je šef područne jedinice RUGIP Trebinje, Borko Ćorluka.

Kako je rekao, tačan broj katastarskih čestica biće poznat nakon izrade predloga za eksproprijaciju.

- U većini slučajeva to je neplodno zemljište, koje nije privedeno nameni, objekte ćemo pokušati da zaobiđemo i da se ne narušava ruralni deo - rekao je Ćorluka.

Kontrola letanja Srbije i Crne Gore i BiH angažovana je u segmentu organizacije vazdušnog prostora, usluga i službi, a takođe prikupljaju potrebne parametre za projekat aerodroma.

- Ono što je za nas najvažnije, imamo definisan položaj poletno-sletne staze, na osnovu tog položaja definišemo postupke za poletanje, prilaz i sletanje, da oni budu uređeni u skladu sa međunarodnim standardima - kaže Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Izgradnju aerodroma u potpunosti će finansirati Republika Srbija, koja će njime i gazdovati, a vrednost projekta koja se pominje jeste oko 50 miliona evra.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    5. oktobar 2020 | 09:17

    Od toga 5 miliona kumu. Jel neko sracunao koliko decenija je potrebno aerodromu Trebinje da otpalti ulaganje od 50 miliona i kad ce poceti da zaradjuje pare?

  • Tole

    5. oktobar 2020 | 08:57

    To su pocetni troskovi. Tek ce kostati sve nas kada pocne da radi sa gubicima. Drugacije ne moze jer I svi aerodromi u,okolini na 10-20 min leta imaju gubitke.

  • ime

    5. oktobar 2020 | 08:53

    Jedan od najlepsih gradova na ovim prostorima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>