• 5

Ko su Hrvati koji su prevarili srpske privrednike? Ovo je epilog muljanja za uplatnicama

Novi pokušaj prevare privrednika desio se uprkos upozorenju APR. Epilog je hapšenje

  • 5
Firma apr prevara Foto: Pixabay,, Printscreen

Prevareni privrednici u Srbiji mogu da očekuju kakvu takvu pravdu jer su upšena dvojica državljana Hrvatske u slučaju "privredni registar". Za trećim licem se još traga.

Oni se, podsetimo, sumnjiče da su bespravno prisvojili 50.000 evra.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada su preporučena pisma i uplatnice stizale na adrese mnogih firmi po Srbiji. U njima se tražila uplata za izvesni privredni registar i upozoravalo na penal od 15.000 dinara, ukoliko ne izvršite uplatu.

Kako je ustanovljeno, iza reklame stoji platforma koja upravlja internet stranicom www.privredni-registar.rs, a čiji je naziv gotovo identičan Agenciji za privredni registar (APR).

MUP Srbije uhapsio je potom dvojicu hrvatskih državljana, H. P. (1987) i J. K. (1991), zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevare, dovodeći na taj način u zabludu privredna društva i preduzetnike širom Srbije.

Kako je saopštio MUP, H. P. (1987) i J. K. (1991) su osumnjičeni da su preko privrednog društva registrovanog u Srbiji "Digitalna platforma doo" i Internet sajta privredni-registar.rs, dovodili u zabludu ovlašćena lica u privrednim subjektima na teritoriji Republike Srbije. Oni su im slali uplatnice putem pošte, tražeći od njih da uplate novac radi upisa u ovaj privredni registar, uz napomenu da ako to ne učine do određenog datuma, moraće da uplate veći iznos.

APR  je reagovala odmah i upozorila privredne subjekte da nemaju obavezu upisa u registar portala "Privredni-registar.rs", jer to nije zvaničan registar APR-a, već je reč isključivo o komercijalnoj ponudi za oglašavanje.

Pozvao je preduzetnike i direktore privrednih društava da obrate pažnju na ovu prevaru i da nikako ne uplaćuju 4.500 dinara koliko je iznosila navodna naknada za upis u gorepomenuti registar.

Ovom prevarom, osumnjičeni su za kratko vreme prisvojili gotovo 50.000 evra, tačnije oko 6.000.000 dinara, navodi se u saopštenju MUP-a. Njima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni u Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Protiv trećeg člana ove grupe, tridesetdvogodišnjeg hrvatskog državljanina koji je osumnjičen za isto krivično delo, a za kojim policija intenzivno traga, biće podneta krivična prijava, istaknuto je u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki Svedska Loznica

    5. oktobar 2020 | 10:38

    Ne samo sto nas i mrze više od sami sebe, čak i pare zaradjuju na nas račun!

  • W

    5. oktobar 2020 | 10:25

    A, naši mislili da se opare:) bravo kroasani jer smo g nevidžene

  • Ko im daje podatke iz APR registra

    5. oktobar 2020 | 12:47

    To je glavno pitanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>