• 1

EBRD: Polovina sredstava namenjenih Zapadnom Balkanu - ide Srbiji, a to je 750 miliona evra

Fokus je na malim i srednjim preduzećima, a šefica Banke za ZB rekla je da će tek stizati dobre vesti po pitanju investiranja

  • 1
Novac, pare, evri

Foto: Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je za finansiranje projekata na Zapadnom Balkanu milijardu i po evra, od čega za Srbiju između 700 i 750 miliona, kaže regionalna direktorka EBRD za ZB, Žužana Hargitai.

- Do danas smo se obavezali na novo finansiranje od 830 miliona evra za ceo ZB, a samo u Srbiju ide 480 miliona. Naš fokus će biti na podršci malim i srednjim preduzećima i obezbedili smo 370 miliona samo za finansiranje tih preduzeća u Srbiji - rekla je Hargitai Tanjugu.

Govoreći o planiranim investicijama u Srbiji do kraja godine, kaže da će, pored podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, EBRD finansirati projekte raznim drugim oblastima. EBRD će, kako navodi, finansirati izgradnju vetroparkova, a treba da započne i ambiciozan projekat sa EPS-om za "pametno merenje" potrošnje.

Hargitai kaže da je predviđeno i finansiranje gradnje deonice Niš - Pločnik, sa 85 miliona evra, koja je deo budućeg autoputa od Niša do Prištine. EBRD treba da potpiše i prvi ugovor za finansiranje širokopojasne internet mreže u ruralnim krajevima Srbije. Šefica Banke za ZB kaže da će uskoro biti mnogo dobrih vesti po pitanju investicija.

Inače, Brisel je najavio da će komesar za proširenje, Oliver Vraheji, predstaviti 6. oktobra Paket proširenja i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta. Vraheji će nakon prezentacije u Briselu, izveštaj o napretku Srbije i plan za investicije lično predstaviti i u Beogradu 8. oktobra.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    5. oktobar 2020 | 12:18

    Hr Bg Ro Hun dobijaju deset puta vise zatu sto su u EU.Ali mi to dobijamo od Putina Lukasenka i Bucka.Ako ne verujete pitajte komuniste.Oj Srbijo oj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>