• 1
 ≫ 

Grčka ima sunce, a sada i oblak (cloud): Vraćaju "odbegle" radnike, tehnološki div ulaže milijardu $

 ≫ 

Grčka ekonomija, koja je nedavno izašla iz višegodišnje finansijske krize, teško je pogođena pandemijom kovid-19 i pretrpela je u drugom kvartalu ove godine pad od 15,2 posto

  • 1
Microsoft kompanija logo brend

Foto: Shutterstock

Majkrosoft je je najavio planove za izgradnju tri centra za čuvanje podataka na širem području Atine, čime će obezbediti prekopotrebne investicije u iznosu do jedne milijarde dolara grčkoj ekonomiji, koju je paralisala pandemija.

Ovu vest su danas objavili američki tehnološki gigant i grčki premijer, Kirijakos Micotakis, nakon devet meseci poverljivih pregovora o sporazumu, koji takođe uključuje programe digitalne obuke za oko 100.000 radnika u državom i privatnom sektoru, kao i obuku prosvetnih radnika i studenata.

- Ova značajna investicija je odraz našeg poverenja u grčku ekonomiju, u grčki narod i Vladu. To nije nešto što često radimo i čemu olako pristupamo - rekao je predsednik Majkrosofta, Bred Smit, na ceremoniji održanoj na Akropoljiu, drevnom svetilištu antičke Grčke u centru Atine.

Grčka ekonomija, koja je nedavno izašla iz višegodišnje finansijske krize, teško je pogođena pandemijom kovid-19 i pretrpela je u drugom kvartalu ove godine pad od 15,2 posto. Stopa nezaposlenosti se na kraju juna popela na 18,3 procenta, sa nivoa od 16,4 odsto od početka godine.

Micotakisova Vlada kaže da želi da napravi zaokret bilansa grčke ekonomije tokom perioda oporavka, razvijanjem energetskog, tehnološkog i odbrambenog sektora, u nadi da će privući desetine hiljada diplomaca koji su napusili zemlju tokom krize.

- Počinjemo da stvaramo uslove za njihov povratak. Izgradnja data centara doprinosi imidžu zemlje kao investicione destinacije... Grčka ima sunce, a sada dobija i oblak (računarstvo) - rekao je Micotakis.

Majkrosoft trenutno ima centre podataka u 26 zemalja, uključujući sedam u Evropskoj uniji. Zvaničnici kompanije sa sedištem u Redmondu naveli su da se rok za gradnju data centara u Grčkoj još uvek razrađuje, i da je taj proces u drugim zemljama obično trajao oko dve godine.

Video: Apokaliptične scene u Grčkoj: Urušeni most u Almirosu i poplavljene ulice i stambeni blokovi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roks

    6. oktobar 2020 | 03:20

    Microsoft i investicije ... ako mogu nesto da ugrabe kod drzavne vlasti, da uvale neka licenca, proekat ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>