• 0

Osnovan Poslovni savet za lakše poslovanje na Zapadnom Balkanu: 400.000 kompanija na jednom mestu

Što se pre region razvije u stabilnu ekonomiju to je bolje i za EU

  • 0
investicije biznis napredak porast kapitala grafikon rasta

Foto: Shutterstock

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), na današnjoj sednici Upravnog odbora u Tirani, osnovao je Poslovni savet koji će, u ime 400.000 kompanija koje okuplja zajednička regionalna komora, na terenu pratiti otklanjanje prepreka za uspešnije privređivanje unutar regiona i sa EU, i o tome redovno informisati zapadnobalkanske vlade.

Takođe predlagaće mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Predsednike šest regionalnih komora, članica Komorskog investicionog foruma, primiće albanski premijer Edi Rama, a potom će razgovarati i sa ministarkom finansija i ekonomije Anilom Denaj.

- Osnivanjem Poslovnog saveta u čijem sastavu su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema, koji imaju kompanije i poslovne operacije u celom regionu, obezbedićemo još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanju čvršćih regionalnih ekonomskih relacija - izjavio je u Tirani predsednik Privredne komore Srbije i KIF ZB6 Marko Čadež.

Članovi novoosnovanog Saveta su istaknuti privrednici, regionalni biznis lideri, iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora, predstavnici velikih poslovnih sistema: albanskih - BALFIN, Agna i Infosoft grupe, bosanskohercegovačkih - MS Wood, Sarajevski kiseljak i Mikroelektronika, kosovskih - Devoli korporacija i Albi grupa, crnogorskih - Voli, Trebjesa i Portonovi, makedonskih - Alkalod i M6/Tikveš i srpskih - Eliksir grupa, Nelt i Milšped.

Poslovni savet će, po rečima Čadeža, biti savetodavno telo zajedničke regionalne komore i njegova snažna podrška u zastupanju interesa i predloga poslovne zajednice pred vladama regiona.

Rekao je da će biti inicirani redovni, kvartalni sastanci sa predsednicima, premijerima i resornim ministarstvima, na kojima će, na osnovu informacija sa terena i analiza, iznositi inicijative i predloge za brže otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju i regionalnom povezivanju kompanija pojedinačno i privreda u celini.

To je, ističe Čadež, utoliko važnije jer regionalna saradnja nikad nije bila potrebnija.

- Od brzine kojom se budemo dogovarali i dogovore sprovodili, otklanjali barijere za međusobno poslovanje i izgradnju zajedničkog tržišta, zavisiće i brzina oporavaka privreda regiona od posledica pandemije. A u tom poslu niko više ne može da pomogne od samih privrednika koji su svaki dan na terenu, koji primenjuju propise, čiji ljudi i roba putuju regionom, prelaze granice i nailaze na niz prepreka koje je moguće otkloniti ako radimo zajedno i posvećeno, ako imamo ekonomski pristup rešavanju problema - ističe Čadež.

Posebno je naglasio i značaj američke podrške ekonomskoj normalizaciji, oporavku i rastu zapadnobalkanskih ekonomija nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma i podrške EU kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji će sutra biti obelodanjen.

Poslovni savet će, ukazuje predsednik KIF-a, biti i deo platforme za komunikaciju privrede regiona sa institucijama u Briselu u sprovođenju novog Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog tržišta za period do 2024. godine, čije je usvajanje predviđeno na novembarskom samitu EU i ZB u Sofiji, kao i u procesu inkluzivnog proširenja za koje se zajednička regionalna komora u ime poslovne zajednice zalaže, sa željom da ono startuje već tokom nemačkog predsedavanja EU.

Čuvarkuca

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Čadež je izrazio zadovoljstvo što su predlozi mera za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala koje je dostavio Komorski investicioni forum u sklopu izrade novog akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, uvršteni u radnu verziju dokumenta.

O ulozi biznis zajednice regiona i Poslovnog saveta u sprovođenju novog akcionog plana, kao i o priprema za Samit u Sofiji, predsednici komora regiona razgovarali su i sa predstavnikom Generalnog direktorata EK za proširenje Tomasom Haglajtnerom, koji se putem video linka uključio u rad današnjeg zasedanja Upravnog odbora KIF ZB6.

EU snažno podržava stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora, poručio je Haglajtner, ističući da je integracija Zapadnog Balkana u EU od strateškog značaja, čemu će doprineti i investicioni plan za ekonomski razvoj i uklanjanje trgovinskih barijera u regionu.

Što se pre region razvije u stabilnu ekonomiju to je bolje i za EU, rekao je Haglajtner.

Privatni sektor je, po njegovim rečima, u fokusu razvoja, a Komorski investicioni forum ključni igrač u procesu uspostavljanja pravnog okvira koji će omogućiti privredi da uživa benefite i doprinese funkcionisanju jedinstvenog ekonomskog prostora, navodi se u saopštenju.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke