• 0

"Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost. Siguran sam 99 odsto da će biti povećanja plata"

Mali je podsetio da se od 1. januara povećava minimalna cena rada

  • 0
inlflacija, cene, novac, racuni, primana, racunica, kućni bužet, potrošačka korpa Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je 99 odsto siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane naredne godine i dodao da će se, nakon razgovora sa delegacijom MMF-a, u naredne dve nedelje, znati koliko će to povećanje biti.

Mali je podsetio da se od 1. januara povećava minimalna cena rada, kao i penzije po švajcarskom modelu, u visini od 5,9 odsto.

- Tema sa MMF-om je da vidimo kako nam budžet stoji, kakvo će biti povećanje plata u javnom sektoru. Sačekali smo septembar i oktobar, 99 odsto sam siguran da ćemo moći da povećamo plate u javnom sektoru - kaže on.

Konkretnije informacije znaće se u narednih nekoliko dana.

- MMF je virtuelno tu u naredne dve nedelje, do kraja njihove misije znaćemo tačno kako izgleda budžet za 2021. godinu i koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru - istakao je ministar.

Dodaje da je siguran da nijedna zemlja u Evropi u ovom trenutku ne podiže plate i penzije, što, kaže, dovoljno govori o "ekonomskoj snazi Srbije". Dalje navodi da je za nama teška godina, te da je ekonomska kriza uslovljena pandemijom - "najveća kriza koja je ikada pogodila ceo svet".

- Srbija se dobro nosi sa time. Mi smo kroz snažan program podrške privredi uspeli da spasimo privredu, nema te crne slike koja je dolazila iz sveta, kao što su izgubljena radna mesta, to kod nas nemate. Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost - istakao je Mali.

Rekao je i da podrška Svetske banke, EBRD-a, američkog DFC-a pokazuje da oni "imaju čvrsto izgrađene temelje". Dalje ističe da je "na novom mandataru da opravda to poverenje pred građanima Srbije".

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>