• 2
 ≫ 

Rešenje za pad nataliteta: Uvode "pandemijski bejbi bonus", ovo je cifra

 ≫ 

Porast u broju trudnoća osetan je samo u Indoneziji i na Filipinima gde je, međutim, često reč o neželjenim trudnoćama

  • 2
mama, dete

Foto: Pixabay

Singapur nudi jednokratnu pomoć, tzv. pandemijski bejbi bonus, da podstakne ljude da prave decu tokom epidemije korona virusa. Zabrinjava činjenica da građani odgađaju roditeljstvo dok se bore sa finansijskim problemima, stresom i otkazima.

Detalji o iznosu koji bi mogao biti uplaćen tek treba da bude objavljen. Singapur ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svetu, a decenijama se trudi da je poveća. Potpuno suprotna situacija je, na primer, u Indoneziji ili na Filipinima - tamo je primetan rastući broj trudnoća tokom proteklog perioda.

Kako dalje piše BBC, kovid-19 je naterao neke zaposlene roditelje da odlože svoje planove vezane za uvećanje porodice. Potpredsednik Vlade Singapura rekao je juče da tačan iznos bonusa još nije poznat, ali se zna sledeće: trenutni sistem bonusa za bebe, kod roditelja koji ispunjavaju uslove, pruža beneficije do 7.330 USD.

Stopa nataliteta u Singapuru dostigla je osmogodišnji minimum u 2018. godini, prema Vladinim podacima, tako da jedna porodica u proseku ima jedno dete. Mnoge azijske zemlje suočavaju se sa sličnim problemom, iako nam izgleda drugačije, recimo, zbog mnogoljudne Kine.

Stručnjaci kažu da bi se situacija mogla pogoršati tokom pandemije, a čak i u Kini više nije kao pre. Ranije ove godine, natalitet u Kini pao je na najniži nivo od formiranja Narodne Republike Kine pre 70 godina. Ovo se desilo uprkos ublažavanju toliko kritikovane "politike o jednom detetu".

S druge strane, na Filipinima se predviđa i porast neželjene trudnoće za skoro polovinu - na 2,6 miliona, ako se restrikcije uvedene zbog kovida-19 zadrže do kraja godine. Filipini zauzimaju drugo mesto po broju stanovnika u jugoistočnoj Aziji, sa 108,4 miliona.

Ono što je posebno alarmantno je činjenica da Filipini imaju 325.000 pozitivnih slučajeva na korona virus, 273.000 oporavljenih i 5.840 smrtnih ishoda. Pitanja neželjene trudnoće uglavnom su ostali "u senci" dešavanja oko pandemije.

Video: Telegraf anketa: Da li biste podigli kredit za opremanje stana!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. oktobar 2020 | 11:55

    A šza se kod nas u Srbiji čini po pitanju nataliteta? Ah, da zaboravih... dovode se migranti da ga podignu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>