• 61
 ≫ 

Potpisano: Kinezi grade Fruškogorski koridor, Srbija dobija još jednu žilu kucavicu

 ≫ 

Vrednost ugovora sa CRBC je 606 miliona evra

  • 61
Aleksandar Vučić, China Road and Bridge, ugovor za izgradnju Fruskogorškog koridora

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vlada Srbije i kineska kompanija CRBC potpisali su danas Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, čija je ukupna vrednost 606 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministarka Zorana Mihajlovic i direktor kompanije Džan Sjao Jen, a svecanostii u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Čen Bo.

- Danas je važan dan za nas i ponosan sam što smo potpisali ugovor. Ovaj put će omogućiti lakše povezivanje i za Novosađane, i za Sremce - naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je od EU tražila 50 odsto granta za izgradnju brze pruge Beograd - Niš i istakao da ćemo, ako oni ne prihvate, tu prugu graditi sa kineskim CRBC.

Vučić je rekao da je ta komanija dala dobru ponudu za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

Istakao je da je vrednost te investicije dve milijarde evra, a da bi brza pruga išla brzinom 200 kilometara na sat. Predsednik je istakao da bi se od Beograda do Niša stizalo za sat i 15 minuta.

Aleksandar Vučić, China Road and Bridge, ugovor za izgradnju Fruskogorškog koridora

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Decenijama se govorilo o ovom koridoru, a mi smo završili pregovore, do kraja godine završićemo projektno-tehničku dokumentaciju i sledeće godine započećemo radove - rekla je ranije potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Vrednost ugovora sa CRBC je 606 miliona evra.

Fruškogorski koridor će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.

Vlada Srbije je polovinom septembra odobrila ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora u okviru kojeg će biti izgrađen i tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, koji će biti najduži tunel u Srbiji. Takođe, biće izgrađen još jedan most preko Dunava dužine 1,8 kilometara.

Komercijalni ugovor, izgradnja brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Srbiji se trenutno grade autoput Preljina - Požega na Koridoru 11, Moravski koridor, tj. autoput od Preljine do Pojata, autoput ka Sarajevu od Kuzmina do Sremske Rače, autoput Ruma - Šabac i brza saobraćajnica Šabac - Loznica, kao i autoputa na zavšetku obilaznice oko Beogada od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je važna, jer se on nadovezuje na pravac Ruma - Šabac-Loznica. Fruškogorski koridor povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

Video: Potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    6. oktobar 2020 | 11:55

    Dzaba to sve kad su plate smesne

  • Vrnjcanin

    6. oktobar 2020 | 12:57

    Samo ne znam kome se sve to gradi kad ljudi odlaze, za jednu deceniju 40 hiljada manje srednjoskolaca a kolo osnovaca da ne pricamo.

  • Neko

    6. oktobar 2020 | 12:43

    Zivim u Stokholmu i ovde ima jedna domaca firma sa ne znam tacno koliko hiljada radnika, i sve poslove dobijaju oni od Svedske vlade sto se tice infrastrukture, zasto i mi ne mozemo tako? Zato smo tu gde jesmo. Oni plate njihvoj firmi, firma plati radnike, porez drzavi i opet sve ostaje kod njih, radnici svi plate porez i svi srecni i zadovoljni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>