• 1

Kad su bankari u Srbiji počeli da greše i da li vi vraćate više nego pre moratorijuma?

Guverner NBS, Jorgovanka Tabaković, podseća da je mera moratorijuma doneta brzo, a greške su počele da se deševaju kada je NBS odlučila da produži moratorijum

  • 1
Banka, novac, kredit Foto: Shutterstock

Guverner NBS, Jorgovanka Tabaković, izjavila je danas da postoje greške kod banaka u obračunu rata nakon moratorijuma, ali da to nije opšta pojava, već je reč o pojedinačnim slučajevima.

Tabakovićeva je podsetila da je prvi moratorijum prihvatilo 90 odsto, a drugi moratorijum 80 odsto građana. Odgovarajući na pitanje zašto se građani žale da sada vraćaju više novca i da su banke podigle cenu rate, ona je rekla da problem sa plaćanjem obaveza nije takav da zahteva rešavanje.

- Moratorijum znači zastoj u otplati obaveza i u tom periodu moratorijuma, banke su obračunavale redovnu kamatu, ali je nisu naplaćivale. Dešavaju se greške i mi smo uključeni u njihovo ispravljanje, ali to nije opšta pojava - kaže guverner.

Podseća da je mera moratorijuma doneta brzo, a greške su počele da se deševaju kada je NBS odlučila da produži moratorijum. Tabaković navodi da je uvođenjem te mere država pokazala svoju brzinu i efikasnost da izađe u susret preduzećima i građanima na početku krize izazvane pandemijom.

Ističe da je onaj, ko je imao redovna primanja, mogao da se javi banci i da nastavi sa otplatom obaveza.

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    6. oktobar 2020 | 12:47

    Nisu oni poceli da grese vec je to njihova smisljena procedura, nista nije slucajno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>