• 0

Italijanski turizam na kolenima: Potrošnja se stropoštala, prihodi opština manji za 200 miliona evra

Studija navodi da se slika neće bitnije promeniti do kraja ove godine

  • 0
Đenova, Italija, Korona Đenova / Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Italija očekuje da će ove godine uknjižiti 50-procentni pad noćenja turista zbog kovida-19, prema istraživanju Istituta Demoskopika. Broj noćenja gostiju će pasti za 52,5 posto, na 173,5 miliona.

Broj dolazaka turista će biti manji za 51,1 procenat (nešto više od 48 miliona), pokazuju rezultati istraživanja, a prenosi agencija ANSA. U studiji Deoskopike, zasnovanoj na pokazateljima za prvih osam meseci 2020, navodi se da se slika neće bitnije promeniti u ostatku godine.

Prihodi opština od boravišnih taksi pali su za više od 211 miliona evra, prema podacima iz istraživanja.

Turistička potrošnja se stropoštala za 16 milijardi evra, pri čemu se gotovo polovina, ili 7,2 milijarde evra, odnosi na pokrajine Veneto, Toskanu i Lombardiju, koje u ukupnoj potrošnji stranih gostiju imaju udeo od preko 50 procenata. Veneto, Lombardija, Toskana, Sicilija i Lacio su pet najugroženijih regija.

Predsednik Demoskopike, Rafaele Rio, izjavio je da "Vlada mora da odluči da li je turizam zaista strateški sektor za italijansku ekonomiju".

- Mora da deluje; da sa zainteresovanim stranama u sektoru sačini jedinstven plan za oporavak turizma, u kojem će biti utvrđeni ciljevi, strategije, akcije, finansijska sredstva i rezultati. U protivnom, izostanak Vladinih mera će rezultirati parcijalnim odlukama lokalnih samouprava, koje će, vrteći se u začaranom krugu, odložiti oporavak italijanskog turizma - upozorio je Rio.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>